Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Älvdalens församling Besöksadress: Dalgatan 74, 79631 ÄLVDALEN Postadress: BOX 105, 79622 ÄLVDALEN Telefon:+46(251)43140 E-post till Älvdalens församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Åsens kapell

är beläget 15 kilometer norr om Älvdalen i byn Älvdalsåsen. Kapellet nämns första gången i skrifterna 1729.

Bild: Västerås stift

Kapellet är uppfört i knuttimmer med tornbyggnaden klädd med tjärad pärt. Den nuvarande utformningen fick kapellet 1953. Då fick kapellet sin första piporgel av fabrikat Werner Bosch från Kassel. Verket är på fem stämmor, en manual och pedal. 

Kapellet renoverades under 1999 och har invändigt en svag gråaktig färgton med effekter i engelskt rött och blått. En färgkombination som ger en rofylld och intim karaktär. Kapellet har 90 sittplatser och är mycket frekventerat som dop och vigselkapell. 
 
På gården vid kapellet ligger Knutstugan som inrymmer ett mindre hembygdsmuseum och samlingssal för kyrkkaffe och annan samvaro. 

Från Älvdalsåsen kommer ursprunget till det välkända orgelstycket: ”Gammal fäbodpsalm från Dalarna” i Oskar Lindbergs utformning. Melodin sjöngs ursprungligen av en blind spelman vid namn ”Blind-Olof” som levde i Älvdalsåsen från år 1800 till 1881.