Under konfirmandtiden får du genom bland annat diskussioner, samtal och gudstjänster möjlighet att fundera över vem du är och vad du tror. Det handlar om trosfrågor som vem Jesus är och vad det står i Bibeln. Men också om grundläggande mänskliga frågor, till exempel om vad som är rätt och orätt, om vänskap, kärlek, sex, om meningen med livet. Frågor som alla människor ställs inför därför att ingen lever sitt liv ensam. Konfirmandtiden avslutas med en konfirmationsgudstjänst.
Ordet konfirmation kommer av det latinska ordet "confirmatio" som bland annat betyder att bekräfta och att stärka. Det är samma ord som kommer tillbaka i engelskans "confirm", som betyder att ge stöd åt, att godkänna. På svenska används ordet konfirmation både om undervisningen och den gudstjänst som avslutar konfirmandtiden. Konfirmationen kan vi säga är både en bekräftelse av ditt dop och en bekräftelse på att du är en värdefull människa. I Guds ögon är alla människor värdefulla. Konfirmationen är ett sätt att bekräfta detta för just dig.
Det finns riktlinjer som anger ramarna för Svenska kyrkans konfirmandarbete. Enligt riktlinjerna är det viktigt att konfirmandarbetet tar sin utgångspunkt i de förutsättningar och frågor som finns i respektive konfirmandgrupp. Därför används många olika arbetsmodeller; samtal och diskussioner, teckning och skapande, sång och musik, drama och lek.
Har du funderingar på församlingens konfirmandarbete så hör av dig: