Drop in till dop och vigsel

Varken dop eller vigsel kräver några stora arrangemang. Det går att göra enkelt och alldeles gratis i Svenska kyrkan.

För dop är det så enkelt att man bara kan titta in på Församlingsexpeditionen i Åhus, tala med en av prästerna och sedan genomför vi en enkel ceremoni i kyrkan.

Samma sak gäller i princip också vigsel men då måste man ha med sig ett Intyg om hindersprövning från Skatteverket.

Varför dop?

Dopet är ett uttryck för att Gud finns med oss i livet. När vi möter utmaningar, går igenom förändringar i livet eller är med om svårigheter är dopet en påminnelse om att det finns en väg igenom krisen, att Gud finns på min sida och att nya dagar och nya möjligheter föds i varje ögonblick.

I Svenska kyrkan döps man oftast som barn, men man kan döpas i alla åldrar. Varje år döper vi ett par ungdomar och en eller annan vuxen. Innan dopet har man ett samtal med prästen och pratar om vad dopet kan innebära och hur dopgudstjänsten går till. Barn brukar ofta få en eller ett par faddrar, eller gudföräldrar som det också brukar kallas.

Välkommen att döpa dig eller ditt barn i Åhus församling. Dopdräkt finns att låna för den som vill och för den som trots allt vill ha en fest efteråt finns Församlingshemmet att låna utan kostnad.

Varför vigsel?

Ett skäl är förstås kärleksskälet, att tala om för varandra: jag vill dela mitt liv med dig, i vått och torrt dela bekymmer och glädje. Nu är det vi.

Men det finns också ett annat skäl, inte så romantiskt men desto viktigare och det är det juridiska skälet.

Sambolagen som många litar till har flera stora brister, framförallt om man har barn eller om man flyttat ihop på äldre da’r. En vigsel eller ett besök hos en sakkunnig på bank eller juristfirma, hade kunnat undvika många ekonomiska tragedier och släktfejder.

För att gifta sig i Svenska kyrkan krävs inga stora bröllopsarrangemang. Det räcker att en av parterna är medlem i kyrkan och att man har ett Intyg om hindersprövning från Skatteverket. Med det i handen så är ni välkomna att droppa in till oss i Åhus församling så gör vi vårt bästa för att ordna en fin vigsel för er i Mariakyrkan vid torget eller i det lilla Yngsjö kapell.

Församlingsexpeditionen, tel 044-24 68 00

Bröllopsjubileum

Ett fint sätt att fira ett bröllopsjubileum, eller att göra en nystart, kan vara att upprepa eller förnya de löften man en gång gav varandra. Även detta är en ceremoni som kan utformas som mycket enkel eller lite mer storslaget. Församlingens präster och musiker står till ert förfogande.

Kärlek och mångfald

För fem år sedan fick Sverige en ny äktenskapslagstiftning som gjorde det möjligt för personer av samma kön att gifta sig. Svenska kyrkan välkomnade den här förändringen men ville inte tvinga präster av annan uppfattning att hålla sådana vigslar. Här i Åhus har vi ännu inte haft någon vigsel av samkönat par men vi tre präster som arbetar här hälsar alla lika välkomna.