Vigsel

Kyrkan vill gärna vara med och dela er glädje över varandra. Vi erbjuder er att bekräfta er kärlek till varandra genom att vigas enligt Svensk kyrkans ordning.

Ur inledningsorden läser prästen: "Vi är här för att be om Guds välsignelse över er och för att dela er glädje." Vad kan vara finare och mera välbehövligt i en relation än Guds välsignelse?

Du har möjlighet att välja något av våra två vackra gudstjänstrum. Åhus S:ta Marias vackra och storslagna rum eller det lilla men inte desto mindre fina Yngsjö kapell.

___________________________________

En liten checklista för en kyrklig vigsel:

Åhus församlings brudkrona - finns till utlåning. Bild: Fredrik Sigurdsson

När ska vi göra vad?
Egentligen behöver ni bara en hindersprövning och en präst, men oftast finns det fler önskemål. Desto fler specifika önskemål ni har, som dag, tid, musik eller liknande, desto tidigare bör ni kontakta församlingsexpeditionen.

Hindersprövning
Ett intyg om hindersprövning krävs som sagt. Det ansöker man om hos Skatteverket och det intyget gäller i 4 månader. En förutsättning för att kunna vigas i kyrkan är att åtminstone en av er är tillhörig Svenska kyrkan.

Boka vigseln.
Tänk på att boka i god tid om ni vill vigas på sommaren som är en populär tid att vigas på. Om ni funderar på att vigas utanför er hemförsamling, kolla vad som gäller. Det kan vara problem med önskemål om präst från en församling och vigsel i en annan församling.
Skicka inga inbjudningar innan bokningen är helt klar.
Ring alltså i god till tid expeditionen, 044-24 68 00.

Att forma vigselgudstjänsten
Innan gudstjänsten vill vi möta er båda för ett samtal. Detta samtal brukar äga rum i kyrkan för att ge möjlighet att "öva" vissa delar av gudstjänsten praktiskt. Vigselgudstjänsten utformas i dialog mellan brudpar, präst och musiker. Möjligheterna är stora genom val av musik, bibeltexter, dikter med mera.

Kostnad?
Att vigas i kyrkan kostar inget om en av er är medlem i Svenska kyrkan. Det som kan kosta är om ni väljer att ha extra musik och sångsolist. Kontakta församlingsexpeditionen så får ni svar på era frågor.

__________________________________

Åhus församlings brudkrona, av förgyllt silver och med vita och röda stenar, är tillverkad och skänkt 1933 av guldsmed N:C. Christiansson.
Församlingsmedlem kan gratis låna kronan i samband med kyrklig vigsel.

Ur föreslagna bibelläsningar:
"Bär varandras bördor så uppfyller ni Kristi lag." (Gal 6:2)
"Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken." (1 Kor 13:13)

Bild: Alex&Martin

Nu även drop in-vigsel

Varken dop eller vigsel kräver några stora arrangemang. Det går att göra enkelt och alldeles gratis i Svenska kyrkan.

För vigsel är det så enkelt att man bara kan titta in på Församlingsexpeditionen i Åhus, tala med en av prästerna och sedan genomför vi en enkel ceremoni i kyrkan, dock måste man ha med sig ett Intyg om hindersprövning från Skatteverket.

Varför vigsel?

Ett skäl är förstås kärleksskälet, att tala om för varandra: jag vill dela mitt liv med dig, i vått och torrt dela bekymmer och glädje. Nu är det vi.

Men det finns också ett annat skäl, inte så romantiskt men desto viktigare och det är det juridiska skälet. Sambolagen som många litar till har flera stora brister, framförallt om man har barn eller om man flyttat ihop på äldre da’r. En vigsel eller ett besök hos en sakkunnig på bank eller juristfirma, hade kunnat undvika många ekonomiska tragedier och släktfejder.

För att gifta sig i Svenska kyrkan krävs inga stora bröllopsarrangemang. Det räcker att en av parterna är medlem i kyrkan och att man har ett Intyg om hindersprövning från Skatteverket.

Med det i handen så är ni välkomna att droppa in till oss i Åhus församling så gör vi vårt bästa för att ordna en fin vigsel för er i Mariakyrkan vid torget eller i det lilla Yngsjö kapell.

Bröllopsjubileum

Ett fint sätt att fira ett bröllopsjubileum, eller att göra en nystart, kan vara att upprepa eller förnya de löften man en gång gav varandra. Även detta är en ceremoni som kan utformas som mycket enkel eller lite mer storslaget. Församlingens präster och musiker står till ert förfogande.

Kärlek och mångfald

För fem år sedan fick Sverige en ny äktenskapslagstiftning som gjorde det möjligt för personer av samma kön att gifta sig. Svenska kyrkan välkomnade den här förändringen men ville inte tvinga präster av annan uppfattning att hålla sådana vigslar. Här i Åhus har vi ännu inte haft någon vigsel av samkönat par men vi tre präster som arbetar här hälsar alla lika välkomna.