Folksamling där en man räcker upp handen.
Foto: Simon Chambers/ACT-alliansen

Act Svenska kyrkan på plats under klimattoppmötet

Nyhet Publicerad

Kyrkor och organisationer runt om i världen kraftsamlar inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow, COP26, som inleds på söndag. Med på mötet finns bland annat ärkebiskop Antje Jackelén. En av de viktigaste frågorna är frågan om klimaträttvisa – hur klimatanpassningen i fattigare länder ska finansieras.

Svenska kyrkan har observatörsstatus under COP26. Det innebär att Svenska kyrkan har delegater på plats i Glasgow för att följa förhandlingarna. Delegaterna representerar både Svenska kyrkan och biståndsverksamheten Act Svenska kyrkan.

– Kristna människor ska alltid värna och vårda skapelsen och arbeta för alla människors rätt till ett värdigt liv. Utifrån vårt biskopsbrev om klimatet har vi goda skäl för att bidra på plats. I ord och handling vill vi visa beslutsfattarna vårt starka stöd för höjda ambitionsnivåer. Det har blivit allt tydligare att klimatfrågan också är en andlig och existentiell fråga, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan vill betona det globala rättviseperspektivet i klimatdebatten. De människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest. Därför är klimatfrågan en rättvisefråga.

– De länder som bidragit mest till klimatförändringarna och de som har resurser är de som ska ta störst ansvar för att minska utsläppen och finansiera klimatanpassningen, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Ungas roll i beslutsprocesser

Runt om i världen mobiliserar unga för klimatet. Svenska kyrkan vill stärka ungas röster i klimatfrågan och ge unga en möjlighet att påverka den framtid de står inför. Därför utgör sju unga vuxna en del av Svenska kyrkans delegation till COP26 genom Act Svenska kyrkans Agera-volontärer. Klimaträttvisa handlar också om barns och ungas rätt att vara med och fatta de beslut som kommer att påverka deras framtid.

Pilgrimsvandring till Glasgow

I juli startade pilgrimsvandringen Pilgrim’s Walk for Future i Vadstena med slutmålet klimattoppmötet i Glasgow. Diakon Annika Spalde leder vandringen, som anländer till Glasgow den 30 oktober tillsammans med andra pilgrimsvandringar från Europa. Pilgrimsvandringen arrangeras av Pilgrimscentrum i Vadstena.

Överlämning av namninsamlingen för klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan och den globala ACT-alliansen arbetar för ambitiösa klimatåtaganden som tar klimatnödläget på allvar. Sedan i juli finns en gemensam namninsamling där fem krav till världens ledare lyfts. Den 2 november kommer den globala namninsamlingen överlämnas till presidiet för klimattoppmötet vid ett interreligiöst event.

Överlämningen kommer att sändas live på Facebook. Annika Spalde, vandringledare för Pilgrim’s Walk for Future, kommer att lämna över en budkavel som pilgrimerna har haft med sig.

Seminarium om religiösa aktörers roll

Act Svenska kyrkan och Islamic Relief anordnar under COP26 seminariet Faith in Action to strengthen community-led and gender inclusive adaptaion for climate justice - Tro som positiv kraft för att stärka lokalt ledd och jämställd klimatanpassning. Deltar gör bland annat ärkebiskop Antje Jackelén. Seminariet är den 5 november i Green zone under COP26 och kommer att sändas via COP26 Youtubekanal.

Läs mer om Svenska kyrkan på COP26