logotypen Act now for climate justice

Namninsamling för klimaträttvisa

Inför COP26 i Glasgow 2021 kraftsamlade kyrkor och organisationer runt om i världen för att höja rösten för ambitiösa klimatåtaganden. På mötet kunde vi tillsammans lämna in 150.000 namn, varav ca 13.000 från oss här i Sverige.

I en gemensam namninsamling lyfte vi fem krav till världens ledare:

• Världens regeringar måste omedelbart vidta de åtgärder som krävs, i form av lagstiftning, regelverk, handlingsplaner och finansiering, för att begränsa den globala uppvärmningen till målet på 1.5 grad.
  • Världens regeringar måste implementera klimatlösningar som prioriterar jämställt deltagande av människor och skydd av ekosystem före ekonomiska vinstintressen.
  • Världens regeringar behöver agera nu för att uppnå noll-utsläpp senast år 2050. Länder med höga utsläpp bör gå före och säkerställa att utsläppen minskar omedelbart. Detta innebär utfasning av fossila bränslen, investering i förnyelsebar energi för alla, samt bevarande och återställande av naturliga ekosystem.
  • Världens regeringar bör verka för fossilneutrala naturbaserade klimatlösningar, särskilt lösningar som bidrar till stärkt motståndskraft hos samhällen, inklusive för ursprungsbefolkningar i klimatnödläge. Lösningarna bör bygga på insatser för ekosystemen som sker med lokalt jämställt inflytande.
  • Klimatfinansiering måste öka, avsevärt och omedelbart, till fattiga klimatsårbara samhällen och länder som lever i frontlinjen av klimatnödläget.

Läs mer om hur du kan agera för klimaträttvisa

Människor är samlade en som räcker upp din en arm i luften är i fokus.

Agera för Klimaträttvisa

Kyrkor och organisationer runt om i världen kraftsamlar inför FN:s klimattoppmöte i Sharm El Sheikh, COP27, som inleds på 6 november. En av de viktigaste frågorna är frågan om klimaträttvisa. Svenska kyrkan och Act Svenska kyrkan har representanter på plats på COP27.