Högmässa

Skapad: 2013-03-05 10:55:00

Fjortonde söndagen efter trefaldighet
21 september
Enheten i Kristus

kl 11.00 Högmässa. Magnus Johansson.
Alfhild Medelius, violin

Femtonde söndagen efter trefaldighet
28 september
Ett är nödvändigt

kl 11.00 Högmässa. Peter Wänehag.
Thomas Björklund Svensson, sång.

Sinnesrogudstjänst

Skapad: 2013-10-01 08:30:00

28 september kl 18.00

2 november kl 18.00

14 december kl 18.00

Mingelmässa

Skapad: 2014-08-18 09:03:00

Varje måndag kl 18.00 är det mingelmässa i Kristofferkoret. Det är en informell nattvardsgudstjänst med utrymme för nyare lovsånger, undervisning och förbön. Gudstjänsten börjar kl 18.00. En timme före och en timme efter är det mingel med tilltugg i Domkyrkans mitt!

Nattkyrka

Skapad: 2013-06-27 11:09:00

Datum för hösten kommer senare

Öppet 20.00 - 00.00.
Mässa alternativ andakt 23.00.

Fika och skön gemenskap under hela kvällen.

 

Skapad: 2011-10-04 10:05:00

Söndagen den 11 oktober kl 18.00
Konsert med Vocalconsort Leipzig

Dirigent: Gregor Meyer.

Fritt inträde - kollekt till Domkyrkans musikverksamhet

                                                                                               

Musik i Katedralen hösten 2014

Meditation

Skapad: 2013-11-27 13:48:00

Meditation

i Kalmar domkyrka
tisdagar kl 18.00-19.00

Med start 26 augusti.

Alla är välkomna! Inga förkunskaper krävs.
Dropp-in, ingen föranmälan.

Meditationen börjar kl 18.00. Meditationsledaren finns
i Domkyrkan från och med kl 17.45 för att visa
sittställningar och svara på frågor.

Vill du veta mer?
Ring Katarina 070 754 1380

 

 

Bön i Kristofferkoret

Skapad: 2014-04-10 16:04:00

Onsdagar kl 17.00-17.30

Här är en plats för stillhet, bön och ljuständning.
Det finns möjlighet för förbön.

Kom en stund eller var med hela tiden. 

Diakon Ingrid Svedjenäs finns på plats.

Dagens bibelord

Anders Johansson Domkyrkokaplan

 

Så gott som alla har en speciell relation till sin konfirmationspräst. Han eller hon som för första gången sätter ord på den spirande trons många frågor.

Anders Johansson, Kalmars domkyrkokaplan sedan 8 år, är min konfirmationspräst.

Det är han för mängder av andra i Kalmar också. Inget särskilt märkvärdigt med det med andra ord.

Men de som känner mig vet varför det i just mitt fall ändå kan anses vara något otippat.

Jag var nämligen sextio år fyllda när jag kom till Kalmar. Anders särklassigt äldsta kon­fir­mand. Han har själv sagt det, så det stämmer nog. 

Foto: Anita Karlsson

Tiden i hans konfirmations­under­visning tillhör de andligt mest givande i mitt liv.

Jag tror faktiskt att han njöt en aning av det själv också. Han är sån, Anders. Han kommer allra bäst till sin rätt i mötet med konfirmander. Hans varma uppenbarelse, öppna sinne, och så den där benådade gåvan, förmågan att ta emot även den mest enfaldiga sökares triviala, på gränsen till imbecilla frågor med ett tillgivet intresse. Varje gång som om det var den första.

Det händer något i hans ansikte.

Samma inspirerande och underfundiga blick som jag såg när jag, just hem­kommen från katedralen i Coventry i England, hade fått idén att göra en kombinerad guidebok till Kalmar Domkyrka och den kristna tron – Vart har jag nu kommit? som den heter och nu ligger till försäljning på bokbordet i kyrkan.

I sanningens namn var jag ordentligt nervös när jag frågade honom om han ville vara med och skriva. Han var ju inte vem som helst. Han var min konfirmationspräst.

Javisst, sa Anders överraskande snabbt. Och så den där blicken. Den som Gud förmod­ligen gett honom för att den är till sådan ofantlig hjälp och välsignelse i hans arbete.

Och nu har han alltså bestämt sig för att ta nästa steg i sin gärning. Frånsett arbetskam­rater­na i församlingen, lär jag ha varit en av de första som fick veta det. Han bad mig i alla fall att hålla tyst om det tills vidare. Tills att det blir officiellt, som han sa.

­– Jag ska flytta till Hong Kong. Jag har fått ett nytt jobb. Jag ska bli präst i Svenska kyrkan där, viskade han i mitt öra, mitt i vår bamsigt hjärtliga omfamning. Det är så man hälsar på Anders. Nästan alla gör så. Han passar bäst för den typen av hälsningsmetod.

­– Vad kul, sa jag när han släppt mig och jag åter tittade in i den där speciella blicken. Vad kul. Det är en fin stad. Jag har varit där ett par gånger.

Efteråt ville jag nästan bita av mig tungan. Vad kul? Sannerligen inte den bästa av reak­tioner, när man i förtroende just fått höra att en värderad präst tänker lämna försam­ling­en. Vad synd, hade nog passat bättre. Ännu bättre kombinerat med ett besviket varför det? Nästan vad som helst, men inte vad kul.

Ändå rättade jag mig inte. Jag kom på att man inte ska missunna församlingen i Hong Kong att också få se den där blicken. Den kommer säkert göra minst lika gott där som i Kalmar.

Vi är väldigt många i Kalmar som kommer att sakna Anders, och ännu fler blir vi om man också räknar dem som kommer att sakna Kerstin. Skolans bästa fröken, enligt barnen i Läckeby och världens bästa hustru enligt Anders själv.

Själv har jag i alla fall bestämt mig för att inte gräma mig alltför mycket. Visserligen kommer det att saknas en kär vän, en fenomenal predikant, uppskattad själasörjare och livgivande konfirmationspräst i Kalmar.

Men samtidigt kommer vi alla vinna något nytt. Nämligen en kär vän i Hong Kong. Det är sannerligen inte att förakta. Särskilt som Gud just nu uppenbarligen behöver honom bättre där.

Själv lägger jag en kärleksfull och innerligt djup tacksamhet i hans bagage.  Anders kommer för all framtid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Ens konfirmationspräst brukar ha det.

Thore Berggren  

Kalmar domkyrkoförsamling

Besöksadress:
Stortorget i Kalmar
39232 KALMAR
Postadress:
Södra Vallgatan 25
39232 KALMAR
E-post:
Telefon:
+46(480)12300
Webbadress:
http://www.kalmardomkyrka.se/
Våra kyrkor:

 

Veckoschema Kalmar domkyrka

Skapad: 2011-09-20 10:15:00

Söndagar  
kl 11.00 Högmässa. Kyrkkaffe
kl 18.00 Musik enligt kalendariet

Måndagar 
kl 12.00  Lunchandakt
kl 18.00 Mingelmässa

Tisdagar  
kl 09.00 Morgonbön             
kl 12.00 Lunchandakt

Onsdagar  
kl 12.00 Lunchmusik med dagens ord
kl 17.00 Bön i Kristofferkoret       
kl 18.00 Veckomässa

Torsdagar 
kl 12.00 Veckomässa

Fredagar  
kl 12.00 Lunchandakt

Lördagar  
kl 12.00 Lunchandakt/dop

Domkyrkan är öppen för besök och andakt

September- maj
vardagar kl 08.00 - 15.30
onsdag kl 08.00 - 18.30
lördag o söndag kl 09.00 - 16.00

Juni - augusti
vardagar kl 08.00 - 20.00
lördag o söndag kl 09.00 - 20.00

Fjortonde söndagen efter trefaldighet
Tema
Enheten i Kristus

Liturgisk färg
Grön

Altardekoration
På altaret ställer vi blommor i blandade färger  och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning
Amos kapitel 9, vers 11 - 15
Den dagen skall jag resa upp Davids förfallna hydda, mura igen rämnorna och resa upp det som rasat, bygga upp den som i forna dagar, så att de kan lägga under sig vad som är kvar av Edom och alla de folk över vilka mitt namn har utropats, säger Herren, som utför detta. Ja, den tid kommer, säger Herren, då plöjaren följer tätt efter den som skördar och vintramparen tätt efter den som sår, då bergen dryper av druvsaft och alla höjder flödar över. Då skall jag vända ödet för mitt folk Israel. De skall bygga upp förstörda städer och bo i dem, plantera vingårdar och själva dricka vinet, anlägga trädgårdar och äta deras frukt. Jag skall plantera dem i deras egen mark, och de skall aldrig mera ryckas upp ur den mark som jag har gett dem, säger Herren, din Gud.

Epistel
Till de kristna i Korinth kapitel 1, vers 10 - 13
Men i vår herre Jesu Kristi namn uppmanar jag er, bröder, att vara överens och inte dela upp er i olika läger, utan återigen stå eniga i tankar och åsikter. Av Chloes folk har jag nämligen fått höra, mina bröder, att det förekommer motsättningar bland er. Vad jag menar är att ni alla säger: ”Jag hör till Paulus”, eller ”Jag hör till Apollos”, eller ”Jag hör till Kefas”, eller ”Jag hör till Kristus”. Har Kristus blivit delad? Var det kanske Paulus som korsfästes för er, eller var det i Paulus namn ni döptes?

Evangelium
Evangeliet enligt Johannes kapitel 17, vers 18 - 23
Liksom du har sänt mig till världen, har jag sänt dem till världen, och för deras skull helgar jag mig till ett offer, för att också de skall helgas genom sanningen. Men inte bara för dem ber jag utan också för alla som genom deras ord tror på mig. Jag ber att de alla skall bli ett och att liksom du, fader, är i mig och jag i dig, också de skall vara i oss. Då skall världen tro på att du har sänt mig. Den härlighet som du har gett mig har jag gett dem för att de skall bli ett och för att liksom vi är ett, jag i dem och du i mig, de skall fullkomnas och bli ett. Då skall världen förstå att du har sänt mig och älskat dem så som du har älskat mig.

Psaltaren
Psaltaren kapitel 95, vers 1 - 7
Kom, låt oss jubla till Herrens ära och hylla vår klippa, vår räddning! Låt oss träda fram inför honom och tacka, hylla honom med sång och spel! Ty en stor Gud är Herren, en stor konung över alla gudar. I hans hand är jordens djup, och bergens toppar är hans. Hans är havet, som han har gjort, och fasta landet, som hans händer format. Kom, låt oss falla ner och tillbe, knäböja inför Herren, vår skapare, ty han är vår Gud och vi hans folk, fåren i hans hjord.

//