Följ med på retreat i Kroatien

Retreat innebär att dra sig tillbaka till dagar av vila, stillhet och närvaro. Dagar vi ägnar oss åt vår själsliga och andliga hälsa, i tyst gemenskap med varandra.

27 maj till 3 juni anordnar Ystad och Sövestadsbygdens församling en retreat till Krapanj i Kroatien. Det lilla Franciskanklostret på ön Krapanj, ca 7 mil norr om Split, erbjuder en fantastisk miljö för retreat. Ön ligger 5 minuters båtfärd från byn Brodarica. Den är helt fri från biltrafik och har en härlig genuin miljö. Promenader längs stränderna, bad, lugn och eftertanke. 

Klostret erbjuder helpension med kroatisk husmanskost.

Rummen är enkla, men med egen toalett och dusch.

Ett ännu enklare och något billigare alternativ för boende i form av lägerstugor finns, om rummen på klostret inte räcker till. Då är man hänvisad till gemensam toalett och dusch som ligger på området. 

Retreaten, fyra dagar i stillhet, inramas av två dagars utflykter i den vackra omgivningen. En dag till naturreservatet Krka och en dag för vandring i närmaste staden Sibenik, ca 1 mil från klostret, samt rundtur med skärgårdsbåt i den härliga skärgården utanför. Vid utflykterna använder vi lokaltrafiken. 

Ledare på resan och retreaten är prästerna Magnus Persson och Rebecca Claeson. 

Praktikaliteter

Sista anmälningsdag till oss är den 24 april.

Anmälan och frågor hänvisas till Magnus Persson.

epost:  magnus.n.persson@svenskakyrkan.se.

mobil: 0702-71 95 25.

Fasta kostnader

Totalpris för resa, transit, boende och mat - i dagsläget - är ca 4970:- resp. 5670:- - beroende på boende och aktuellt biljettpris för flyget.

I dagsläget kostar flyget 1410:- t/r. Priserna varierar från tid till annan.

Boende och mat 

Helpension på klostret 40/50€ = 3000:- resp. 3700:-.beroende på val av rum, (stuga eller rum på klostret).

Boende och mat betalas till klostret på plats 280/350€.

Transit 

Taxibuss från Ystad till Kastrup, samt transit med hyrd buss Split-Krapanj t/r kostar totalt 570:-. Den summan betalas in till Ystads församling i förskott till bankgiro 5484-3792. Märk inbetalningen med Retreatresa och ert namn. Gör inte detta förrän du fått din plats bekräftad från oss.

Taxibussen till Kastrup avgår från Klostergården Ystad kl. 05.30 den 27 maj.

Flygbiljett

Flygbiljett köper var och en själv. Detta för att resenär ska täckas av reseförsäkring/avbeställningsskydd via Visa/Mastercard, beroende på hur man köper biljetten. Det fungerar sämre om vi köper biljetterna gemensamt.

Vi flyger med Norwegian Kastrup - Split, avgång 8.05 den 27 maj och hemresa den 3 juni avgång kl. 11.05 från Split. Med dessa avgångar får vi direktflyg och slipper byten.

Boka biljett så snart du fått bekräftat att du fått plats på retreaten, så att vi säkrar i möjligaste mån att vi kommer med på samma flyg. 

När vi landar på Kastrup vid hemkomsten den 3 juni ordnar var och en hemresan därifrån. 

Kostnader i samband med utflykter 

Utöver de fasta kostnaderna behöver du lite kontanter till lokalbussar, skärgårdsbåt och färjan till ön. Om vi väljer att äta på restaurang i samband med utflykterna, så kommer du även att behöva räkna med en del utgifter till detta. Priser på mat och dryck är något lägre än i Sverige. Ca 500:- utväxlat till kroatiska Kuna bör täcka dessa kostnader. De måltider vi inte äter på klostret kan dras av från totalsumman som var och en betalar till klostret. 

Hur en dag ser ut under retreaten 

08.00          Frukost

09.00          Morgonbön

09.30-11   Tid för meditation, stillhet, läsning, bad, vandring etc under eget           
                     ansvar. Under dessa timmar finns även möjlighet att boka personligt                           samtal med någon av ledarna.

11-12.00   Ledd gemensam meditation

12.00          Middagsbön

12.30          Lunch

13.30-15   Utrymme för meditation, stillhet, bad, vandring etc under eget ansvar.                       Även under dessa timmar finns möjlighet att boka personligt samtal                           med ledarna.

15.00 – 16 möjlighet till fika

17-18.00     Ledd gemensam meditation

18.00            Kvällsmat

19-20.00     Möjlighet till delande

20.30            Aftonbön