Maria mediterar

Under tiden 11 juli-7 augusti var Maria Bäckman vikarierande kyrkoherde. Maria skriver därför augusti månads tankar under rubriken Maria mediterar.

Bland allt som jag tycker så mycket om i mina prästuppgifter, är en uppgift att välja psalmer till alla de olika gudstjänster som vi firar. Varje gång vi går in i en ny del av kyrkoåret blir ett antal nya psalmer aktuella. Just nu är ju de ljuvliga sommarpsalmerna högaktuella. Tyvärr är de inte så många, men desto mer älskade och efterlängtade! Jag kämpar envist för att se till så ”Blomstertiden” inte enbart blir skolavslutning, utan att vi även sjunger den i andra sammanhang. På skolavslutning sjungs ju dessutom oftast bara de två första verserna men de övriga verserna är väl värda att sjungas även de. Den sista versen är en härlig bön om välsignelse över Livet! Detsamma gäller för nästa psalm i psalmboken: ”I denna ljuva sommartid…” Min absoluta favorit bland sommarhymnerna kommer i den fjärde versen: När jag hör trastens klara sång, när lärkan jublar dagen lång högt ovan fält och backar, då kan jag icke tiga still! Min Gud så länge jag är till för livet jag dig tackar!

Vi bodde en tid i ett hus nära storskogen, och där satt hela sommaren, nätterna igenom, en trast högt i en grantopp och sjöng. Vi har ibland även här en koltrast som håller till runt vårt hus om vintern, men den sjunger aldrig då. Inte förrän vårsolen kommer. Då sätter den igång och det med besked! Lärkan har jag under alla år här i Vindeln alltid hört först ovanför kyrklägdan mellan järnvägen och kyrkogården. Då vet jag att sommaren är i antågande. Än en gång, och hjärtat fylls av tacksamhet över Livet. Det oförutsägbara underbara Livet. Den tacksamheten rymmer allt, från det nya lilla livet som jag får hålla i min famn och ösa dopvattnet över, till det liv som levts färdigt och som vi får summera innan klockorna ringer det till den eviga vilan. Livet som jag får höra det berättas av de nyanlända flyktingarna från världens oroshärdar, och livet som det berättas över kaffebordet hos den gamla livserfarna kvinnan som levt hela sitt liv innanför kommungränsen. Mitt eget liv så berikat av barn och barnbarn, av familj, släkt och vänner, av uppbrott och vardagshändelser som fört mig till den plats där jag just nu mediterar en stund.

I allt har Han funnits med, min Herre och Mästare, som styrt och lett och gett av sin kärlek och omsorg. Skulle jag inte brista ut i tacksamhet över Livet?

Ännu en psalm, en vers: Guds kärleks makt är frisk och stark fast år och stunder vänder. Hans Ande genomsyrar allt, vi vilar i hans händer. Då spelar Skaparen och vi blir toner i hans symfoni av ljus och ljud och färger. (Sv. Ps 754: 4)

Maria Bäckman, vik kyrkoherde 0933-143 10
maria.bman@gmail.com