Foto: Mats Renman

Fredrik funderar i oktober 2016

En fundering varje månad. Förhoppningsvis väcker mina tankar något hos dig...

Med hösten kommer hockeysäsongen. Jag vet att jag kan bli lite tjatig om det men den här gången är det med ett lite annat perspektiv.

För några veckor sen såg jag TV-programmet då Gunde Svan skulle utmana Peter Forsberg i hockey. I programmet åker de till Foppas gamla klubb i Colorado och man får se en banderoll med en slogan som hänger i omklädningsrummet med texten ”It’s all about commitment”. Det kan översättas med ”Allt handlar om hängivenhet”. I snacket säger Foppa att det är den mentalitet som gäller för den som ska spela hockey i Colorado. En hängivenhet till laget, det är det som man är där för och det är för laget man ska prestera. Det är viktigare med laget är jaget, och i lagsport är det ju så att ingen blir guldmedaljör på egen hand.

För nåt halvår sedan funderade jag om en jämförelse mellan en hockeymatch och en gudstjänst, och nu tänkte jag på jämförelsen mellan lagspelet och att vara kristen. Jag möter många människor som gärna talar om Gud, som berättar att man brukar be, och som säger att man är kristen men på sitt eget sätt. Det är fantastiskt, inte minst i vår tid då så många röster hörs som vill påstå att hos Gud och i den kristna tron finns inget att hämta.

För dig som läser dessa rader och känner igen dig skulle jag vilja slå ett slag för det kristna livet i en församling. Där finns mycket att hämta, och som jag ser det är det helt enkelt roligare och enklare att vara kristen i ett sammanhang med andra kristna.

På samma sätt som det är svårt att vinna en hockeymatch om man inte har ett lag, så är det svårt att vara kristen utan att ha en församling. Jag hoppas att Vindelns församling kan få vara ditt lag!

Fredrik Juul, kyrkoherde
0933-143 10
fredrik.juul@svenskakyrkan.se

.....................................................................................................................

Under den här rubriken funderar jag fritt. En förhoppning är att mina tankar ska väcka något hos dig. Nyfikenhet, eller en insikt. Glädje, hopp, en fråga eller irritation kanske. För oss som är engagerade i Svenska kyrkan i Vindelns församling är det angeläget att känna till vad du tycker, och vad som är viktigt för dig. Vi vill veta vad som gör dig glad och vad som gör dig irriterad. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för hela livet. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för dig. Därför vill jag uppmana dig att höra av dig för att berätta vad som är viktigt för dig. Kom förbi på församlingsgården i Vindeln eller använd kontaktuppgifterna ovan.