Lyssna

Fredrik funderar i november 2017

En fundering varje månad. Förhoppningsvis väcker mina tankar något hos dig...

Den här dagen då detta skrivs har vi kunnat läsa på sociala medier och i dagstidningar om några tjejer på en skola i Umeå som utsatts för sexism från skolkamrater, och som om det inte vore nog även från lärare. När de reagerade på det och vände sig till sin rektor fick de inget stöd utan blev motsagda, och uppmanade att inte bry sig utan i stället hålla ut resten av terminen.

Så får det inte gå till.

Tidigare i veckan har #metoo-skandalen briserat. Mängder av kvinnor och några män har genom att använda den taggen i sociala medier berättat att de varit utsatta för sexuella övergrepp. Och det är inte bara enstaka berättelser utan mer utbrett än vad man kunde föreställa sig.

Så får det inte gå till.

Jag var nog rätt så övertygad om att alla människor bar på en grundläggande respekt för varandra. Det är sånt som jag vill tro finns nedärvt i varje människa. Det är också det vi får lära oss av våra föräldrar, i skolan och i kyrkan för den delen också. Vi vet också att det blir fel ibland, säkert har vi alla brustit i respekt men också blivit utsatta för andras brist på respekt. Det är inte bra men det ligger i de mänskliga villkoren, och det brukar dessutom gå att åtgärda med samtal, ånger och förlåtelse. Men det som berättats om de senaste veckorna är nåt annat och verkar inte vara nåt annat än ett systemfel i vårt samhälle. Hur det har blivit så här kan man kanske fundera över och hitta förklaringar. Vad ska vi göra för att inte ska vara på det här sättet?  Hur ska vi återvinna respekten för varje människa? Kvinna och man, ung och gammal, invandrad eller svensk?

Det finns nog inga enkla och snabba svar, och medan jag skriver det här så återkommer en tanke till mig som ändå kan få vara ett steg på vägen till ett mer respektfullt förhållningssätt till varandra. Jag tänker på den gyllene regeln, som vi i den kristna versionen hittar i Matteusevangeliet: Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.

Så kan det gå till.

Fredrik Juul, kyrkoherde
0933-143 10
fredrik.juul@svenskakyrkan.se

.....................................................................................................................

Under den här rubriken funderar jag fritt. En förhoppning är att mina tankar ska väcka något hos dig. Nyfikenhet, eller en insikt. Glädje, hopp, en fråga eller irritation kanske. För oss som är engagerade i Svenska kyrkan i Vindelns församling är det angeläget att känna till vad du tycker, och vad som är viktigt för dig. Vi vill veta vad som gör dig glad och vad som gör dig irriterad. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för hela livet. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för dig. Därför vill jag uppmana dig att höra av dig för att berätta vad som är viktigt för dig. Kom förbi på församlingsgården i Vindeln eller använd kontaktuppgifterna ovan.