Foto: Mats Renman

Fredrik funderar i mars 2017

En fundering varje månad. Förhoppningsvis väcker mina tankar något hos dig...

Det finns flera sätt att omsätta det du tror på i handling. För oss som är kristna finns ibland en risk att vi pratar mycket om vår tro, och gärna teoretiserar om det ena eller det andra. Jag kan tycka att det är rätt så kul, och dessutom stimulerande för hjärnan. Men nog är det så att det saknas en dimension av tron om det inte finns handling också, om inte tron utmanar oss till att aktivt påverka eller göra skillnad. Se på berättelserna om Jesus, han predikade en hel del, det är sant, men han gjorde desto mer: Han hjälpte människor och han delade livet med dem. Botade den blinde och åt med den utslagne.

Säkert har du också tänkt så här och gör en massa saker med utgångspunkt i det du tror på. Och här ska du få en idé på vad du kan göra mer: I entrén på församlingsgården i Vindeln säljer vi fairtradevaror. Det är produkter som är rättvisemärkta. Det betyder att när du köper dem så vet du att det har varit justa villkor hela vägen under tillverkningen av varorna. Ungefär som den märkning som garanterar det bästa för miljön. Hos oss kan du köpa te, kaffe, honung, godis och en hel del andra produkter.

Fairtrade handlar om människan bakom produkten. När du väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare i länder med utbredd fattigdom får bättre ekonomi, att barnarbete motverkas och att fler får tillgång till utbildning. Fairtrade innebär också att odlaren får en Fairtrade-premie som används till att utveckla lokalsamhället, t ex investeringar i en ny skola, hälsovård eller i jordbruket. Det skapar trygghet och möjlighet till utveckling.

Så kan du låta din tro bli till handling - välkommen att handla hos oss!

Fredrik Juul, kyrkoherde
0933-143 10
fredrik.juul@svenskakyrkan.se

.....................................................................................................................

Under den här rubriken funderar jag fritt. En förhoppning är att mina tankar ska väcka något hos dig. Nyfikenhet, eller en insikt. Glädje, hopp, en fråga eller irritation kanske. För oss som är engagerade i Svenska kyrkan i Vindelns församling är det angeläget att känna till vad du tycker, och vad som är viktigt för dig. Vi vill veta vad som gör dig glad och vad som gör dig irriterad. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för hela livet. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för dig. Därför vill jag uppmana dig att höra av dig för att berätta vad som är viktigt för dig. Kom förbi på församlingsgården i Vindeln eller använd kontaktuppgifterna ovan.