Foto: Mats Renman

Fredrik funderar i februari 2018

En fundering varje månad. Förhoppningsvis väcker mina tankar något hos dig...

Det här med rättvisa är ständigt aktuellt. På arbetsplatser och i skolklasser, i politiken och i familjen. Globalt och lokalt. Det är lätt att hitta situationer då människor känner sig orättvist behandlade, och många gånger har de rätt också. Men härom söndan läste vi en evangelietext i gudstjänsten som utmanade vårt sätt att tänka om rättvisa.

Den handlade om en bonde som behövde hjälp på sin gård, så han hittade några och gav dem jobb på gården för den dan, och kom överens med dem om hur mycket betalt de skulle få. Efter några timmar så fann han ytterligare några som också fick jobb resten av dan. Det här upprepade sig några gånger under dagen, och den sista som fick jobb började när det bara var kvar en timma av arbetsdagen. När sen alla skulle få betalt så fick de som börjat sist sina pengar först, och när de som jobbat längst skulle få betalt så fick dom precis lika mycket betalt som de som börjat sist, och då blev de arga, för de hade väl ändå trott att de skulle få mer.

Är det rättvist? Nja, inte med vårt mänskliga sätt att resonera. Skulle jag t.ex. använda den här berättelsen när lönerna ska ut varje månad så skulle det stöta på patrull. Men nu är den här berättelsen inte en manual i personalfrågor utan i bibeltexten står det att det handlar om himmelriket. Då förstår vi också att bonden är Gud och därför kan vi kalla det här ett exempel på Guds rättvisa.

Det är så lätt för oss att bara tänka på att prestera. Den som gör mest är bäst och ska tjäna mest. Men så funkar inte Guds rättvisa. I Guds ögon mäts vi inte efter prestation utan bara för att vi är människor. Och det betyder att alla har samma värde, vare sig vi presterat mycket eller litet. Det är Guds rättvisa.

Om du vill läsa hela bibeltexten så hittar du den i Matteusevangeliets 20:e kapitel.

Fredrik Juul, kyrkoherde
0933-143 10
fredrik.juul@svenskakyrkan.se

.....................................................................................................................

Under den här rubriken funderar jag fritt. En förhoppning är att mina tankar ska väcka något hos dig. Nyfikenhet, eller en insikt. Glädje, hopp, en fråga eller irritation kanske. För oss som är engagerade i Svenska kyrkan i Vindelns församling är det angeläget att känna till vad du tycker, och vad som är viktigt för dig. Vi vill veta vad som gör dig glad och vad som gör dig irriterad. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för hela livet. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för dig. Därför vill jag uppmana dig att höra av dig för att berätta vad som är viktigt för dig. Kom förbi på församlingsgården i Vindeln eller använd kontaktuppgifterna ovan.