Förbön vid vigsel
Foto: Pelle Olsson

Vigsel

För att få gifta sig i Svenska kyrkan måste man först ansöka om hindersprövning hos skattemyndigheten. Åtminstone en av parterna ska vara medlem i Svenska kyrkan. Minst två vittnen behövs också för att vigsel skall bli giltig, då sker vigsel i det lilla formatet. Vid större kyrkbröllop kan många personer medverka med olika inslag av tal, sång och musik. Innan vigseln har vi ett vigselsamtal, där vi talar om äktenskapets mening och går igenom hur vigselgudstjänsten går till.

I Västra Marks församling är Hajoms kyrka den populäraste vigselkyrkan. Det vanligaste är att brudparet väljer en kyrka som de har någon form av anknytning till. Kyrkan i Hajom har historisk atmosfär och upplevs av många som lagom stor för vigsel. En annan romantisk och vacker plats är naturligtvis Kattunga kyrkoruin. Vid vigsel i ruinen är man mer beroende av vädret. Skulle det regna finns alltid möjligheten att gå in i kapellet.

När ni har bestämt er för att gifta er så ringer ni till någon av församlingens präster för att boka kyrka och boka tid för vigselsamtal. Därefter följer en tid med mycket planerande och många frågor att ta ställning till. En viktig fråga runt själva vigselakten är musiken. I bokningen av kyrkan ingår en kantor som spelar in- och utgångsmusik samt psalmerna som ni bestämmer tillsammans med prästen. Det är bra att ta kontakt med någon av kantorerna i ett tidigt skede för att prata och kanske lyssna på några olika alternativ. Om ni anlitar en solist så kan kantorn i de flesta fall ackompanjera.

Att gifta sig i kyrkan är gratis. Däremot får ni stå för kostnaden för smyckning av kyrkan med blommor, arvode till solist m m. 

Ni som går i giftastankar och/eller vill veta mer om vigsel i kyrkan, hör gärna av er med era frågor och funderingar. Tillsammans hjälps vi åt att utforma er vigsel till en dag att minnas.

Välkomna att ringa oss!

kh Ola Larsson 0320-79 49 75

kantor Sofia Fransson 0320-79 49 77