Foto: Magnus Aronson

Upptäcktsfärd med ”spårhunden”

Leta spår i Västerås domkyrka efter en historia som spänner över tusen år! Till hjälp får du en illustrerad karta, som du sedan också kan ta med dig hem.

Vet du hur många pipor det finns i Stora orgeln? Har du hört historien om sjörövarna som stal en dopfunt? Och vem är egentligen den tjocka gubben som finns som staty utanför kyrkan? Det och mycket mer kan du upptäcka och lära dig om med hjälp av upptäcktskartan ”Spårhunden” - och den är verkligen fullproppad med lite allt möjligt som har anknytning till Västerås domkyrka.

Idén till namnet kommer från de många tassavtryck som går att se i det medeltida teglet i domkyrkan, avtryck från bl a hund, men också från katt och get.

I "Spårhunden" finns roliga bilder, en ordlista med ”krångliga” kyrkord och en tidslinje där en kan se vad som hänt här genom tiderna. Det finns också en karta över domkyrkan och många av de saker som finns här.

"Spårhunden" hämtas fritt innanför domkyrkans stora ingång. Den är gratis och får gärna följa med hem efter upptäcktsfärden.

Upptäcka kan en göra närhelst domkyrkan har öppet, dvs dagligen kl 9-17. Dock ej under gudstjänster, så kolla gärna kalendern på webben innan du kommer.

Leksacer - En lekmiljö för barn

Klä ut sig till biskop eller präst? Leka nattvard, dop, vigsel och begravning eller fritt söka sig fram i kyrkans värld? Leksacer ger möjlighet till lek som rör livets riter och livsfrågor.