Foto: Åke Paulsson

Biskop Mikael Mogren om den pågående hen-debatten

En annons från Västerås pastorat har startat en debatt om hen och Jesus. Jag vill säga några ord i frågan:

Precis som domprosten tydligt har uttryckt, så var Jesus en man. Det råder inget tvivel om den saken.

När Johannesevangeliet 1: 14 berättar om Jesu födelse står det på grekiska att Ordet blev människa, sarx. Jesu liv och försoningsgärning gäller mänskligheten, inte manligheten, enligt evangelisten Johannes. Den debatt som råder tvingar mig att säga det annars självklara: Jesus delar varje människas liv, inte enbart männens.

Nicenska trosbekännelsen gör förhållandena tydliga: Jesus var ”sann Gud, av sann Gud”, och på samma gång människa fullt ut.

Min farmor som var född 1908 var van att få brev där det stod ”Fru Aron Mogren”. Det var ett vanligt sätt att adressera gifta kvinnor långt fram i tiden och fortfarande är det så på många håll i världen. På det sättet skrivs officiellt inga adresser längre i Sverige, eftersom kvinnor inte betecknas med sin makes namn. Samma logik följer begreppet hen: är det en kvinna eller en man som omtalas är det inte självklart att beteckna den ena personen varken som  man eller han. Hen kan syfta på både en man eller en kvinna.

I den debatt som startade med en annons från Västerås pastorat, har jag läst nedsättande formuleringar om transvestiter, transsexuella och andra transpersoner. Här vill jag säga en sak tydligt: Transpersoner  är skapade av Gud, era kroppar tillhör Guds vackra och enastående skapelse. Kristen tro vill er upprättelse och era identiteter är självklart bejakade. Ni får älska och bli älskade, och er kärlek är lika underbar och självklar som någon annan.

Det här med Jesus och kön kan tyckas vara en liten struntsak. Jag tycker inte det eftersom jag har sett hur män och manlighet kan härska över kvinnor och effektivt definiera bort alla identiteter som inte passar in i manligt och kvinnligt. Ibland använder härskare kristen tro för att legitimera sin överordning och menar sig därmed ha rätt att trycka ner till exempel kvinnor. Det behöver inte vara så. Guds kraft i vår tid kan befria och upprätta människor. Frustrationer  och ängslan kan bli förvandlade till goda handlingar i tjänst för medmänniskorna.  Därför är jag tacksam för den debatt som startat.

 

Mikael Mogren