Brudgum i blå kostym och brud i vit klänning håller varandra i händerna.
Foto: Joakim Carlström/Ikon

Bröllop/Vigsel

Störst av allt är kärleken. Att gifta sig kyrkligt innebär att vigsel och välsignelseakten är en symbolhandling.

Med Guds välsignelse stärks samhörigheten. Den talar om att två människor som älskar varandra och bär med sig en uppriktig vilja till ömsesidig gemenskap, ömhet och närhet. Välkommen till vigsel i någon av pastoratets kyrkor, som är:
Vä, Skepparslöv, Köpinge, Träne och Djurröd.
Bokningar görs alltid till expeditionen i Vä. Vi har den rutinen för att inga dubbelbokningar ska ske.

De flesta vigslar sker på lördagar och då har vi tre fasta tider att fördela i pastoratet varje lördag,  kl. 14.00, kl. 15.30 och kl. 17.00.

För att ha rätt till vigsel i Svenska kyrkan krävs att en av det blivande brudparet är medlem i Svenska kyrkan.
Vi tillhandahåller då präst, musiker och vaktmästare, samt upplåter kyrkolokalen.

När det gäller smyckningen av kyrkan ingår blommor på altaret och levande ljus som vi normalt annars också har tända i olika sammanhang.
Är bruden församlingsmedlem och önskar bära brudkrona, lånar vi gärna ut församlingens fina brudkrona.

Mörk hand med ring på finger  håller ljus hand med ring på finger.

Önskar man mera blomsterutsmyckningar, får man själv stå för det och placera det i kyrkan i samråd med vaktmästaren.
För att göra detta kan man naturligtvis få tillgång till kyrkan innan vigseln. Då avtalar man tid med vaktmästaren, som helst vill att den ska infalla inom ramen för ordinarie arbetstid.

När det gäller musiken ingår följande:
Ingångsmusik
Två psalmer ur Svenska kyrkans psalmbok
Utgångsmusik

Önskar man mera musikaliska inslag i form av sång och instrumentalmusik från våra musiker kan vi bli tvungna att debitera tid för detta. Då kommer man överens om detta skriftligt innan vigseln.

Innan vigseln tar aktuell präst kontakt med vigselparet och  bokar tid för att förbereda vigseln. Då finns det tillfälle till att lösa olika problem, som kan dyka upp på vägen. Vi tar emot er med glädje.

För att få svar på dina frågor och funderingar, kontakta gärna pastorsexpeditionen.

I nöd och lust

Att gifta sig kyrkligt eller borgerligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler.

I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och hjälpa er genom de svårigheter ni kommer att möta i livet.

Välkomna att viga er i kyrkan

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan, men minst en av er behöver vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion.

För dig som vill hyra lokal i församlingshemmet!

En lokal inklusive kök: 700 kronor
Flera lokaler inklusive kök: 1000 kronor