En liten vit ängel i sten ligger på en gravsten.
Foto: Josefin Casteryd /Ikon

Evighetens symboler

Vilka motiv väljer vi när vi hyllar en människas liv och tar ett sista farväl? Ett besök på Petterssons Stenhuggeri gav oss svaret på vilka som är vanligast på våra gravstenar.

DET ÄR INTE konstigt att Anneli Andersson har full koll på gravstenssymboler, eller som det heter inom branschen – dekor. Det får man efter att ha jobbat på Petterssons Stenhuggeri i Trollhättan i 20 år.

Hon menar att det är svårt att göra en självklar "topplista", men har ändå en klar uppfattnig om vilka som är de fem vanligaste motiven.
– De allra flesta vill ha något enkelt och då är det oftast det vi kallar fåglar i flykt, tre eller fler småfåglar som flyger, berättar Anneli.

PÅ PETTERSSONS STENHUGGERI kan kunder välja motiv ur en tjock pärm fylld med alla möjliga dekorer. Hittar man inget som känns perfekt kan Anneli och hennes kollegor på stenhuggeriet skapa ett helt personligt motiv.
– Det är ganska vanligt. Ibland är det en helt ny idé, men oftast handlar det om mindre modifieringar på en redan existerande dekor. I och med begravningsbyråernas så kallade vita arkiv, där alla kan ange önskemål kring sin begravning, har det blivit vanligare att den bortgångne redan har valt både gravsten och dekor. Anneli menar att det idag är lite mindre hysch-hysch kring döden.
– Vi vet ju att vi alla ska dö en dag. Och jag upplever att en person som är svårt sjuk pratar om det på ett annat sätt nu än tidigare. För det mesta hamnar det ändå på nära och kära att fatta alla beslut.
– Eftersom barnen är de som ska besöka graven är det många äldre som överlåter valet av motiv och dekor till sina barn.
TROTS TVÅ DECENNIER i branschen har hon svårt att se några riktiga trendförändringar.
– Generellt kan man väl ändå säga att äldre oftast vill ha det traditionella. Yngre människor väljer i högre utsträckning en dekor som säger något om vilka de var och vad de tyckte om, medan de levde. Det kan vara golfklubbor, djur, dansande par eller en travhäst. Fiskare och båtar är också populära motiv. Att sätta dekoren i färg är inte lika vanligt.
– Det förekommer, men problemet är att de ibland behöver målas om och då kan det vara svårt att exempelvis få till samma röda nyans på rosen eller på de gröna bladen, berättar Anneli.

FÖR NÅGRA ÅR sedan lanserades möjligheten att ha med en QR-kod på gravstenen så att besökare skulle kunna skanna koden och i mobilen läsa
mer om den bortgångnes liv och historia.
– När det var helt nytt fick vi några förfrågningar, men eftersom det inte fungerade så bra så valde vi att inte erbjuda våra kunder det. Men det kanske kommer i framtiden.