Minnesstunder i Täby församlings regi

Brita Schöllin och Anna Jigerius har hand om alla praktiska arrangemang kring minnesstunderna.

I Täby församling finns omtyckta samlingslokaler som passar bra för de minnesstunder som ofta arrangeras efter en begravning. Många anhöriga väljer Täby gård, som är belägen alldeles intill Täby kyrka, som är församlingens mest efterfrågade kyrka när det gäller begravningsgudstjänster.

Minnesstunden är en viktig del av begravningen och en möjlighet att samlas en stund för att hedra den avlidne.

Brita Schöllin och Anna Jigerius är medarbetare i Täby församling och har båda titeln husmor, vilket bland annat innebär att ha hand om allt det praktiska kring minnesstunder, bland annat bokning, planering av inköp, dukning och servering. Anna och Brita ser till att minnesstunderna på Täby gård, får en fin inramning. Det kan vara i snitt fyra minnesstunder per vecka, och varje sammankomst är viktig i sig.

Foto: Christina Dagberger

–Täby gård är en mycket fin arbetsmiljö, både invändigt och utvändigt, säger Brita.  När det är säsong kan vi plocka blommorna till minnesstunden från odlingarna som finns i trädgården vid Täby gård och som kyrkogårdsförvaltningen sköter om.

–Vi dukar upp till både små och stora sällskap, säger Anna. Det kan vara allt från 10 personer, som är minimum för en bokning, och upp till 70 personer. Vid de stora minnesstunderna är vi förstås fler som jobbar.

–Det känns viktigt att se till att allt det praktiska inför minnesstunden ska blir så bra som möjligt och bidra till en meningsfull stund för anhöriga och vänner, säger Anna. Minnesstunden kan bli en plats där det sorgliga i kyrkan på något vis kan övergå i en gemenskap i stunden. Det kan också vara så att det är människor som inte träffats på många år som kommer samman.

Förutom att vara arbetskamrater är Anna och Brita systrar och uppvuxna i Näsbypark. Brita bor kvar i Täby, medan Anna är bosatt i Vallentuna.

–Vi tycker och tänker så lika, har samma inställning till saker och ting och är verkligen på samma våglängd, säger Brita.

–Det är så lätt att jobba tillsammans som systrar. Vi trivs bra tillsammans och det är verkligen en stor fördel, säger Anna. Och vi umgås även en hel del till vardags.

Anna berättar att hon ägnar mycket tid åt sina barnbarn på fritiden och vill gärna hinna med att umgås med familj och vänner. Brita åker gärna till Hälsingland där hon har en stuga och får då tillfälle att vara utomhus och koppla av. Hon är också utbildad massageterapeut.

Minnesstunderna bokas ofta via begravningsbyråerna, i samband med att begravningen planeras, men det går också bra att höra av sig direkt till Brita och Anna och boka. Det finns även möjlighet att ha minnesstunder i Kapellgården, intill Gribbylunds kapell, samt i sällskapsrummen i Tibble kyrka, S:t Olofs kyrka och Näsbyparks kyrka. Alla lokaler som nämnts kan också bokas av dopfamiljer.

–Ett tips är att vi har all information på församlingens webb om de alternativ och menyer som finns för förtäring, och även bilder på alla samlingslokaler, säger Brita. Och vill man komma förbi och titta på lokalerna, för att få en trygghet i hur de ser ut och hur man kan planera går det bra att ringa till oss och bestämma en tid som passar.

Foto: Christina Dagberger

Som husmor i Täby församling har man även många andra arbetsuppgifter. Det kan handla om interna beställningar och en hel del beställningar från grupper som hyr kyrkans lokaler. Anna och Brita har också hand om Tibble kyrkas café. Det är öppet för allmänheten för frukost eller fika och enklare luncher varje måndag–torsdag kl. 9–15. De berättar även att de strävar efter att beställa ekologiskt så mycket som möjligt, både när det gäller minnesstunder och till caféet i Tibble kyrka.

–Att vara husmor i församlingen är ett mycket varierande och rörligt arbete, säger Anna.

–Vi brukar få bra kontakt med våra gäster och för oss är det viktigt att det blir en fin stund i samband med begravningen, säger Brita, och Anna håller med.

Text och bild: Christina Dagberger