Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Täby församling Besöksadress: Attundavägen 3, 18323 TÄBY Postadress: BOX 208, 18323 TÄBY Telefon:+46(8)58003500 E-post till Täby församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Gravsättning

Gravsättning kan vara att sätta ned en kista eller urna i en grav, att sätta ned urna i askgravlund, placera aska i minneslund eller på annan plats, till exempel spridas till havs.

Gravsättning betyder att sätta ned en kista eller urna i en grav. Det kan även vara att sätta ned urna i askgravlund, sprida eller gräva ned aska i minneslund och spridning av aska på annan plats, till exempel till havs.

Vid gravsättning där anhöriga medverkar finns personal från kyrkogårdsförvaltningen med och hjälper till. Som anhörig har man möjlighet att om man vill själv sänka ned urnan, läsa en dikt eller sjunga.

Minneslund

Gravsättning i minneslund är ett anonymt gravskick och görs alltid av förvaltningen utan anhöriga. Ett minneskort skickas till de anhöriga när gravsättning gjorts. Askan strös inte ut i våra minneslundar, utan grävs ned.

Askgravlund

Askgravlund är ett gravskick som är ett mellanting mellan urngrav och minneslund. Askgravlunden passar den som vill ha en grav märkt med namn, men inte vill ha någon planteringsruta att ta hand om. Askgravlunden är ett alternativ för anhöriga som vill ha en grav att besöka men inte har möjlighet att ta ansvar för en urngrav och där en minneslund upplevs för anonym. Anhörig kan närvara vid gravsättning i askgravlund.

Urnbegravning

Om man som anhörig vill närvara vid gravsättningen av urna ska man själv eller genom begravningsbyrå boka tid hos kyrkogårdsförvaltningen. Kyrkogårdsförvaltningen kan också ansvara för gravsättning av urna utan anhöriga. De anhöriga får då gravbrev från förvaltningen när gravsättningen ägt rum.

Kistbegravning

En kistbegravning kan avslutas vid gravplatsen eller i ceremonilokalen. I det första fallet sker gravsättning som en del av begravningsceremonin i närvaro av de anhöriga. I det andra fallet lämnar de anhöriga över gravsättningen till kyrkogårdsförvaltningen och denna sker vid ett något senare tillfälle.

Spridning aska på annan plats än begravningsplats

För att få strö ut aska efter avliden på annan plats än allmän eller enskild begravningsplats krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

Kontakta Länsstyrelsen i Stockholms län

Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen Täby 
Besöks- och telefontid: Må-to kl. 9-12 och 13-15, fredagar kl. 9-12
Tel. 08-580 035 50
Danuta Nedzi
Sara Blomgren Rydén
e-post
Adress: Krossbacken 43, 187 70 Täby