Sundborns kyrka

Sundborns kyrka är öppen för besök vardagar 09.00-16.00. Helger 10.00-16.00. Vaktmästaren har telefon 023-669 63 05.

Historia

Det har funnits en kyrka i Sundborn sedan 1600-talet. På den ursprungliga platsen byggdes den nuvarande korsformade kyrkan upp 1755, den är relativt oförändrad som byggnad men naturligtvis har åren satt sin prägel på inredning och utrustning. Den urprungliga altartavlan pryder nu den västra korsarmens norra vägg. Den nuvarande altaruppsättningen skapades på 1800-talet av en lokal konstnär. Predikstolen är från slutet av 1800-talet. Carl Larsson har präglat kyrkan vid en upprustning 1905, då han färgsatte och dekorerade hela kyrkan. Framträdande platser har altaränglaarna, Johannes Döparen, väggdekorationer i form av tallskott och mängder av blomstergirlanger och andra dekorationsmålerier. Sundborns kyrka är en församlingskyrka belägen vid sjön Toftan. I kyrkan finns utförligare beskrivning.