Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Utflyktsmål 2021

Oavsett om du planerar din hemester eller om du besöker Skellefteområdet för första gången, så hittar du tips på utflyktsmål här!

Bonnstan

I Sverige har det funnits drygt 70 kyrkstäder, men det finns endast 16 ”levande” kyrkstäder kvar, däribland i Skellefteå. De anlades eftersom det sedan slutet av 1600-talet var kyrkogångsplikt i landet och av förståeliga skäl kunde man inte vandra fram och tillbaka till kyrkan på en dag, när det rörde sig om flera mil. Byggnaderna som står där idag, bara ett stenkast från Landskyrkan, härrör från 1800-talet och är privatägda. Strosa gärna runt, känn historiens vingslag och kombinera gärna besöket med en lugn stund i Landskyrkan och en fika på Kyrkholmen.

Vy mot bonnstakammare
Foto: Linda Randgard

Kyrkholmen

Kyrkholmen tillhör Skellefteå landsförsamling och är en liten holme i älven, alldeles nedanför Församlingsgården. Här hittar du servering i den Degermanska gården, en loge där olika aktiviteter äger rum - gudstjänster, föreställningar, sommarmusik etc, ett stort grönområde som inbjuder till rekreation och lek. Och så har du naturligtvis älven praktiskt taget runt dina fötter!

Öppettider Kyrkholmen

13 juni - 15 augusti
Mån-Sön 11.00-16.30

Kyrkholmen sett från vattnet
Foto: Arkiv/Skellefteå landsförsamling

Tuvagården

Cirka 4 km från centrala Skellefteå, på vägen ut mot Skelleftehamn, ligger Sankt Olovs församlings sommargård Tuvagården. Här kan du fika, fynda på loppis (allt överskott till församlingens utbyte med Ndolage församling i Tanzania), koppla av på gudstjänst eller njuta sommarmusik i eller utanför logen, testa farten med cykeln i terrängbanan i skogen, släppa loss barnen i lekparken... ja, du ser ju. Här finns allt och lite till, i nostalgisk Bullerby-miljö!

Öppettider Tuvagården

6 juni - 15 augusti
Mån-Tor 11.00-20.00
Fre 11.00-18.00
Lör-Sön 12.00-16.00

Barn som gungar i kompisgunga ute på Tuvagården
Foto: Gunilla Karlsson

Frälsarkransen - Bönens trädgård

Det finns en trädgård där livet helas... och den ligger alldeles invid kyrkan i Kusmark, ca 25 km från centrala Skellefteå. Det är en trädgård där andlighet och växtlighet möts i form av radbandet Frälsarkransen. Varje pärla gestaltas i trädgården genom färger, former, dofter och smaker. Vilken blir din favoritpärla?
Ett besök i trädgården kombineras med fördel med en stunds stillhet i den stora kyrkan och en fikastund i Café Pärlan, som du hittar alldeles intill trädgården.

Öppettider Café Pärlan

29 juni - 13 augusti
Tis, Tor och Fre 11.00-15.00
Ons 11.00-20.00

Storkågeträsk

Det är ingen slump att Frälsarkransen - Bönens trädgård ligger just i Kusmark. Inte långt därifrån ligger byn Storkågeträsk och här växte Frälsarkransens pappa, biskop em. Martin Lönnebo upp. Trampa den väg han trampade så många gånger, upp till byns bönhus, köp en glass i lanthandeln och bada vid byns badplats.

Vandringen fortsätter mot kärlekspärlorna
Foto: Linda Randgard

Fällfors

I absolut närhet till där Byskeälven brusar som mest är också kyrkområdet i Fällfors beläget. På ”sörsia” älven hittar vi den vackra träkyrkan från 1913 och runt den ett stort parkområde. Området bjuder in till stora grönytor perfekta för picknick och utomhusaktiviteter. Ett par hundra meter från kyrkan finns gamla kraftstationen bevarad och även det så kallade laxobservatoriet där du om du har tur kan se laxen vandra uppströms älven. En knapp kilometer söder om kyrkan finns också Marranäsvältan, en s.k. nipa med upp till 50 meter höga erosionskanter. Under åren har underjordiska vattendrag grävt ur en ca 160 meter lång och 30 meter djup ravin som fortsätter att växa bakåt i västligt riktning.

Fällfors kyrka står upplåst 8.00 - 15.30 på vardagar. Vill ni ta en titt i kyrkan på lördagar och söndagar kan ni låna en nyckel i receptionen på Fällfors camping.

Fällfors kyrka i sensommarskrud Foto: Linda Randgard

Café Strandudden

Sommarcaféet med ett fantastiskt mysigt läge och som drivs med ideella krafter ligger några kilometer utanför Boliden. Självbetjäningscafé. Swish och pg-inbet.

Öppettider Strandudden

20 juni - 8 augusti
Må-Sö 09.00-18.00.

Österjörn

Österjörns kyrka mot blå himmel
Foto: Stefan Karlberg

Café Mobacken

På en naturskön plats väst på stan, ligger sommarcaféet för både små och stora. Här finns lekplats, bangolf, discgolf och beachvolly m m. Caféet erbjuder fika, glass och lättare rätter.

Öppettider Mobacken

29 juni - 15 augusti