Barn från Lejonströmskören julpysslar vid ett bord i Ryggåsstugan på Stiftsgårdsområdet i Skellefteå.
Foto: Janne Lindberg

Jul på Stiftsgården!

Julafton 2022 hälsade Gabriella Fahlman Andreasen välkomna till Ryggåsstugan, belägen på en av Skellefteås mest historiskt värdefulla platser. Vi fick sång av Lejonströmskören och andakt med Maria Lund.

Stiftsgården är så mycket mer än en konferensanläggning. Vissa hus på området härbergerar historia från 1500-talet och fram till dags dato. Det är en av Sveriges prostgårdar som genom historien stått pall genom samhällets föränderlighet. Hör Gabriella Fahlman Andreasen berätta historien om jularna på prostgården, om spännande skildringar av nymodigheter som badkar, men också hur den ekonomiska utsattheten var ett ständigt närvarande under ofärdsår och krigshot. 

Maria Lund håller julandakt och vi får sång av Lejonströmskören med barn från årskurs 4-7. Malin och Mikael Jacobsson leder kören med piano och fiol. 

Med denna film vill Svenska kyrkan i Skellefteå önska er alla en riktigt god jul! 

Lämna gärna en kollekt till ACT Svenska kyrkans julkampanj ”Bryt en tradition”. 
Läs mer om kampanjen här

Du kan behöva godkänna cookies (alla) för att kunna ladda filmen.

"Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus." Julens stjärna lyser för alla över stallet i Betlehem. Kristus är det ljus som kan vägleda och lysa upp natten för jordens alla folk. Gud har blivit människa i honom, som själv är "den strålande morgonstjärnan".  Ett ljus har tänts som driver undan mörkret. På juldagen placerar vi Jesusbarnet i krubban, som symbol för hans födelse under julnatten. Men det är egentligen inte bara en födelsedag vi firar. Juldagen påminner om det fantastiska att Gud i Jesus kom till jorden som en av oss – blev människa för oss.