Other languages with Google Translate

Kontakt

Sävare församling Besöksadress: Sävare församlingshem, 53191 VINNINGA Postadress: Box 3065, 53103 VINNINGA Telefon:+46(510)50026 E-post till Sävare församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Tankar inför helgen

2:a söndagen efter trettondedagen 19/1

Livets källa

När jag växte upp bodde min farmor bara ett stenkast från oss. Hon hade inte vatten indraget i sin lilla stuga utan hon gick och hämtade vatten i en källa bakom stuga i skogen. Jag minns att hon var noga med att rensa den från löv och grenar som föll i den. Vattnet som kom från den smakade friskt och var svalt. För några år sedan var jag vid farmors källa igen. Nu kom det inget vatten ur den längre. Den hade rasat i kanterna och löv och grenar som fallit i den hade ingen tagit bort. Källan hade upphört att vara en källa med klart och svalt vatten när ingen skött om den längre.

Under livet dricker vi ur olika källor. En del källor är djupa och hämtar sitt vatten långt ner i marken, från grundvattnet. Andra källor är grunda och får sitt vatten från ytvattnet. I dom fluktuerar vattenflödet och vattenkvaliteten. Vattnet från dom källorna har ofta en fadd eftersmak. Vi förser våra liv med olika saker. Vissa smakar gott andra inte. Vissa sticker ut och andra är helt ointressanta. Vissa vill vi aldrig återvända till. Ur vilka källor dricker jag? Vilka ger mig liv?

Livets källa har människor letat efter genom alla tider. En källa med friskt vatten som ger trygghet och visdom. En källa som det går att ösa ur i medgång och i motgång. En källa att lita på.

Jesus är livets källa. Han är livets ursprung och det är genom honom som allt lever och existerar. Han som var i början före att allt skapades och som kommer att finnas efter att allt är slut. En källa att lita på.

Det vattnet som Jesus ger blir till en källa inom oss med vatten som kontinuerligt flödar fram. Vi ska bara upptäcka vattenkällan inom oss. Känna det svala källvattnet som sakta porlar i vårt inre. Vattnet som vi får dricka som ger evigt liv, som mättar våra behov och som vara till evig tid.

Finns det något vatten som gör att jag upptäcker källan hos mig? Erfara den stora tryggheten som Jesus, livets källa, är genom att han kom till jorden för att dö och uppstå, så att alla vi människor kan få ta emot det eviga livet.

Jag vill åldras men helst slippa kroppens långsamma förfall. Jag vill åldras för att det innebär att erfara, att samla på erfarenheter. Erfarenheten av tryggheten som jag erfar när livet är tungt och jobbigt, men också stunder av glädje och förundran över livets små och stora glädjeämnen. Styrkan i det svaga och svagheten i styrkan är det som binder det samman. Denna trygghet, glädje och förundran har sitt ursprung i källan i mitt liv. Min tro på Jesus Kristus, livets källa.

Doris Danielsson, pastorsadjunkt