Foto: Alex & Martin /IKON

Begravning

”Gud, i dina händer får jag gråta ut, gråten delar du tills den tar slut. Gud, du känner ondskan i din egen kropp. Att du delar smärtan ger mig hopp. Nära vill jag leva, nära dig, min Gud, i din omsorg finner själen ro. Nära vill jag leva, nära dig, min Gud, i din kärlek kan min kärlek gro. Sv.Ps 769: 3”

Begravning

Att mista någon som man älskar och tycker om väldigt mycket gör ont. Förlusten skapar en djup sorg. Sorgen väcker känslor av tomhet, meningslöshet och förtvivlan. I den kyrkliga begravningsgudstjänsten får vi lägga sorgen och saknade i Guds händer. I Guds händer överlämnar vi också den som gått bort.

Det kristna hoppet är centralt i begravningsgudstjänsten. Det som sker i begravningsgudstjänsten i form av tal, musik och psalmer är till för att väcka hopp om ett annat liv. Vi är alltså inte samlade för att överlämna den avlidne till mörker och ensamhet i en grav. Vi är samlade för att överlämna den avlidne till den Gud som är en Gud för levande, ty för honom lever alla.

Förr i tiden var det vanligt att prästen var den som de sörjande först tog kontakt med när någon gått bort. Idag är det annorlunda. Inför begravningen sker den första kontakten oftast med en begravningsbyrå. Församlingen och begravningsbyråerna har en nära kontakt. Tillsammans med anhöriga bestämmer vi dag och tid för begravningen.

I Säterbygdens församling sker begravningarna på torsdagar och fredagar. Klockan 11.00 och 14.00 är de tider som erbjuds. Inför begravningen träffas anhöriga och präst för att förbereda begravningen. Prästen vill gärna veta lite om den som gått bort för att begravningen inte ska bli opersonlig. Församlingens musiker hjälper gärna till med råd i valet av psalmer och musik.

Våra kyrkor

Församlingsexpeditionen

ÖPPETTIDER FÖR SÄTERBYGDENS EXPEDITION OCH KYRKOR
Församlingsexpeditionens öppettider i Säter:
Måndag, tisdag och torsdag: 09.00 – 15.00.
Onsdag: 13.00 – 15.00
Fredag: Stängt
(Lunch 12.00 - 13.00)
Kyrkornas öppettider:
Kyrkorna i Gustafs, Stora Skedvi och Säter är öppna för besök Onsdag – fredag kl 09.00 – 15.00. Silvbergs kyrka har varierande öppettider. Vänligen kontakta församlingsexpeditionen för info.

Telefon expeditionens växel: 0225-291 600.