Barnens nya processionskors

Nyhet Publicerad

Söndagen den 27 januari invigdes barnens nya processionskors i Säby kyrka. Här kan du läsa skaparens, Simon Liljecrantz, förklaring till symboliken bakom korsets olika delar.

Korset, avrättningsredskapet som ersatts av uppståndelsens symbolik. Korset vittnar om hur Jesus Kristus död blev till glädje och lovsång för människan. Alla delar av korset är återvunnet material och vill spegla vår tids största utmaning; att bevara skapelsen intakt.

Processionskorset är en hyllning till psalmernas längtan och den rika kultur som följer med dem. Från släkte till släkte går sången och tonernas bön genom tid och rum. Alla ska förgå, vi likaså korset, men församlingssången och psalmernas längtan och hopp kommer att bestå och går i arv från generation till generation.

Det översta huvudet har tolv (12) delar av guld. Symbolen för de tolv lärjungarna och lärjungaskapet. De som följde Jesus Kristus, tvivlade och trodde. Tolvtalet är en påminnelse till vår längtan att få vara efterföljare och förebilder på samma gång.

De sju (7) stjärnorna nederst bildar det fullkomliga talet. Guds heliga tretal (3) plus skapelsens fyrtal (4). Likaså den sjunde heliga dagen, vår söndag, den Gud vek åt vilan.

Vänster tvärbjälke har två trianglar, den upprätta silvertriangeln är treenighetens. Den tomma, ihåliga och upp-och-nedvända är ondskans triangel. Den vill visa på ondskans ihåliga tomhet. Där finns även ICHTHYS-fisken, symbolen och koden för Jesus som använts i 2000 år. 

Höger tvärbjälkes tre punkter står för Faderns, Sonens och den heliga Anden. Likaså det tre lager, blyfyllda fundament, som korset står i. En symbol för det fundament världen är byggd av. Guds bottenplatta (universum), Kristus mänskliga länk (jorden) och Anden utan gränser (himlen).

Guds rika välsignelse önskas Salems församling, med förhoppning att korset väcker leende, glädje och lekfullt allvar under många Gudstjänster framöver.

Gitarrerna som har använts som material har under många år varit i kyrklig barn- och ungdomsverksamhet och använts i Gudstjänster, andakter och kring lägereld. De var trasiga bortom lagning innan de fick nytt liv som processionskors.

Vänliga hälsningar
Simon Liljecrantz