Vem är Jesus?

Jesus föddes av Maria, en ung tjej från Mellanöstern. Han föddes i en tid då folk hoppades på att bli befriade från förtryck och våld. Jesus gjorde entré i världshistorien som ett litet barn. Skyddslöst och beroende av andra. 

Jesus föddes i ett hus, möjligen ett litet stall, och han fick sova i en matkrubba för djur. Människorna hade längtat efter en ny ledare, men Jesus blev kung av ett annat slag. Han kom utan guld och glitter. Han kom med ett kärleksbudskap till alla människor, utan undantag.

Jesus var verksam under ungefär tre års tid. Han mötte och berörde människor med helanden och upprättelse för kropp och själ. Han visade på kärlek, fred och frid. Han berättade om Guds rike. Jesus vände upp och ner på vad många ansåg var sant, falskt, rätt och fel.

Trots att många fick positiva erfarenheter av mötet med Jesus och hans budskap ställdes han inför rätta. Hans anspråk på att vara Guds son provocerade makten. Han betraktades vara en brottsling och någon som spred lögner.

Med grova spikar hamrades Jesus fast på ett avrättningskors. Hans död, på Golgata kulle, bevittnades av de som hatade honom och de som älskade honom, men också de som började ana att mannen från Nasaret kanske talade sanning trots allt. Några kvinnor var de första att upptäcka att graven var tom och att Jesus levde igen. Kärlekens Gud vann över döden.

Detta märkliga mysterium fortsätter att fascinera människor över hela vår värld än idag, nästan 2 000 år senare. Också i vår värld, i vårt samhälle och vardag, finns stora orättvisor, obalans och grymma ledare. Också idag är det många som kämpar, sliter och pressas av krav och orimligheter. Vi är många som längtar efter förändring och efter ljus i en mörk tid.

Att Jesus idag är en levande verklighet är inte enkelt att förstå eller begripa. Men trots allt gör människor detta: tror på Jesus, får sina liv förändrade och blir inspirerade att leva med honom som förebild.

 

/Johanna Olander, teolog