Vad är nåd?

Inget är väl gratis? Överallt fakturor och besked om ränteläget. Ständigt och jämt omgiven av prislappar och reaskyltar. Gratis är sällsynt. Om något blir vårt allt för billigt, eller till och med gratis, ligger det nära till hands att bli misstänksam. Allt har ett pris. Eller hur? 

Nåd är ett ord som ofta används i kyrkan. Ordet betyder gratis. Jag tänker ungefär så här. Gud finns i varje tid, för varje stund och människa och möter i min otillräcklighet. Gud går in och är det som jag inte klarar av. Gud tar vid där jag inte förmår. Jag kan inte, trots ansträngning och god intention, vara perfekt och rakt igenom god och rätt i alla lägen. Jag behöver Gud.

För ungefär 2 000 år sedan föddes ett märkligt barn. Gud kom till oss, blev människa, med uppdraget att ställa till rätta och göra allt som gått sönder helt. Det är som att Gud betalat min faktura, avskrivit min skuld. Gud går in i min otillräcklighet.

Precis som barnen, som lever sin första tid i nära beroende och ”bara är”, på liknande sätt får vi försöka förstå nåd. Vi får ta emot Guds gåvor till oss utan krav på att prestera, utan att göra oss förtjänta av det.

Detta är ovant i en värld där allt ska förtjänas och erövras. Det är ovanligt i en tid där vi sällan duger som vi är. Runt omkring oss finns tips på hur vi kan bli någon annan, lyckas och bli lyckade. Men oavsett hur ditt och mitt liv ser ut, vad vi gör och hur vi titt som tätt ställer till det för oss själva och andra, så finns Guds nåd kvar.

Det kan nästan kännas lite irriterande. Gäller detta verkligen alla andra också? Ja, så är det. Oavsett vem. Gud förlåter och gör helt igen. Om och om igen. Allt vi behöver är att be om det. Det är inte alls enkelt att ta till sig, men Guds nåd är verkligen gratis.

  

 /Johanna Olander, teolog

Har du frågor om kristen tro? Fråga prästen!