Invigning av Stora kyrkans nya konstverk

Nyhet Publicerad Ändrad

Mariamaljan - ett nytt samiskt konstverk i Stora kyrkan invigs i dagarna två. I samband med högmässan på Jungfru Marie bebådelsedag, 26 mars kl 11:00, invigs Stora kyrkans nya samiska konstverk. På lördag bjuder Katedralakademin in till föreläsning om samisk andlighet och mariamaljan. Kvällen avslutas med konsert i Stora kyrkan innehållandes bland annat jojk av Nathalie Carrion samt verket Magnificat av Kim André Arnesen.

Här följer en artikel om verket och konstnären som kommer i nästa nummer av tidningen Daerpies Dierie.

På övervåningen, i en korridor med kontorsrum i stiftelsen Gaaltijes lokaler i Östersund, har Annamaria Marsfjell en provisorisk ateljé och verkstad. Här hamrar hon långsamt fram Stora kyrkans nya konstverk i millimetertjock mässingsplåt, en Mariamalja. 

-Dom säger att jag inte stör när jag bankar i plåten men jag håller ändå igen lite, säger hon och skrattar. I julas när alla hade ledigt, då tog jag i ordentligt. 

Än så länge kallas konstverket bara för Maljan. Men kanske har det fått ett annat namn lagom till invigningen 26 mars. Det ger sig efterhand. 

-Jag är en sån som tycker om att hitta innovativa vägar och klura på lösningar under tiden jag jobbar. Konstverket bestämmer vilken teknik och vilka verktyg jag ska använda. I det här fallet kunde jag inte elda hej vilt eller skaffa smedja. En-millimeters plåt kan jag kalldriva och mässing är ett vackert material som står för beskydd. När det var klart och bestämt var det bara att sätta igång och lösa uppgiften.

Annamaria är född i Östersund. Grundskolan gick hon på Änge Sameskola, en internatskola i Åre kommun. Senare gick hon konstskola i Östersund och fick ta emot ett stipendium för sitt konstnärliga intresse i just Stora kyrkan. När barnen växte upp fick det konstnärliga stå tillbaka, hon jobbade för lön inom industri samt inom vård och omsorg och fick utrycka sin kreativitet med husrenoveringar. Men de senaste åren har hon plockat upp det konstnärliga igen och börjat tillverka smycken och väskor i trä, silver och horn. I somras fick hon motta Region Jämtland Härjedalens samiska kulturstipendium 2022. Annamarias egen relation till Mariamalja går tillbaka till barndomen. 

- Den har formmässigt följt med mig genom hela uppväxten och känns väldigt familjär. Det är fint att vara en del av när det samiska ska få ta plats i kyrkorummet.

 

Fakta

Maljan används traditionellt i samiska kvinnodräkter, på brudkragar och som utsmyckning på skärp. Föremålsformen har medeltida ursprung och finns i många olika utformningar. Den som ska ta plats bredvid predikstolen i Stora kyrkan är inspirerad av en äldre malja funnen 1981 på begravningsplatsen i Fatmomakke i Vilhelmina kommun. Förlagan är ca tre cm i diameter med ett krönt M, som tolkas som ett Maria-monogram, omslutet av en ring. Annamarias version kommer vara en meter i diameter plus en ställning som ska göra det enkelt att flytta fram konstverket vid speciella tillfällen. 

Lördag 25 mars

Valvet och symbolen återfinns i Stora kyrkan

Katedralakademin Östersund

Katedralakademin bjuder in till fördjupande tankar och samtal utifrån existentiella frågor.

Invigningskonsert 25 mars - Magnificat m.m.

Vi uppmärksammar invigningen av Mariamaljan, Stora kyrkans nya samiska konstverk med konsert i Stora kyrkan lördag 25 mars kl 18. Fri entré.