Foto: Linda Mickelsson

Musik i sommar

Välkommen att lyssna till alltifrån klassisk musik till Coldplay i Ljusterö kyrka, Roslags-Kulla kyrka och Östra Ryds kyrka i sommar.

Begränsat antal platser

I dagsläget räknar vi med som mest 50 personer i publiken i Östra Ryds kyrka och Roslags-Kulla kyrka samt 45 personer i Ljusterö kyrka, enligt rådande restriktioner. Vi hänvisar till anvisade platser i kyrkorna.

Håll er informerade här på webben.

Det är insläpp 15 minuter före konsert och det går ej att förboka biljetter. Om du kommer med färdtjänst eller kyrktaxi, ring till 08-540 845 02 för att boka garanterad plats.

Psalmer i jazztappning

Torsdag 1 juli, kl. 19.00, Roslags-Kulla kyrka

Hulegårds kapell bjuder på egna, instrumentala arrangemang av kända psalmer och visor. Kom och njut av de vackra melodierna från psalmbokens sångskatt och från våra välkända svenska visor.

Hulegårds kapell träffades första gången på Gislaveds gymnasium i Småland, där de spelade med varandra i många sammanhang. Så småningom flyttade alla till Stockholm för musikaliska studier på bland annat Kaggeholms folkhögskola och Bromma folkhögskola. I den vevan kom de på idén att starta en jazztrio och spela egna arrangemang på psalmer och visor. Efter fyra sommarturnéer och två inspelade skivor ger de sig nu ut på ännu en sommarturné.

Piano: Manfred Hulebo
Trummor: Emil Söderteg
Bas: Josef Spång

Trio Emfas – Ge mig en dag

Söndag 4 juli, kl 16.00, Östra Ryds kyrka

Musik av bland andra Olle Adolphson och Jan Johansson.

Trion är en ihopsättning av vänner som tidigare spelat med varandra i olika konstellationer. Frida Augustsson och Sebastian Jonsson är utbildade jazzmusiker vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och idag arbetar alla tre som frilansande musiker. Axel och Sebastian har tidigare somrar turnerat med trion Yttre Bodane och Frida har samarbetat med bland andra Steve Dobrogosz och Per-Erik Hallin.

Sång: Frida Augustsson
Piano: Axel Karlsson
Sopran-, altsaxofon & klarinett: Sebastian Jonsson

Folkmusik på nyckelharpa och cittern

Torsdag 8 juli, kl. 19.00, Ljusterö kyrka

Konserten Akvarellyrik som var planerad denna kväll är tyvärr uppskjuten till ett senare tillfälle.

Riksspelman Anci Nordwall och instrumentbyggare och spelman Mats Nordwall från Ingmarsö bjuder på härlig svensk folkmusik, där nyckelharpans traditionella melodier möts av citterns intima stämmospel och harmonier. Det blir ett genuint musikaliskt möte mellan både spelmän och instrument. Samspel och sväng i såväl virvlande polskor som känslosamt finstämda låtar. Kort och gott välspelad folkmusik när den är som bäst.

Nyckelharpa: Anci Nordwall
Cittern: Mats Nordwall

Konstellation:Kvartett – Förbindelser

Söndag 11 juli kl 16.00, Östra Ryds kyrka

Med utgångspunkt i Gabriel Faurés lyriska pianokvartett No 1 i c-moll, färdigkomponerad 1879, undersöker Konstellation:Kvartett hur ett klassiskt verk står i relation till konstmusik skriven på 2000-talet. Genom att varva nytt och gammalt, manligt och kvinnligt, mjukt och hårt, vill ensemblen hitta nya sätt att förhålla sig till musiken. Det blir musik av Gabriel Fauré, Judith Weir, Caroline Shaw och Judith Bingham.

Konstellation:Kvartett är en kammarmusikensemble baserad i Stockholm/Köpenhamn. De träffades och blev goda vänner under studierna vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Violin: Isabel Godau
Viola: Ragnhild Kvist
Cello: Hillevi Rasmusson Klingberg
Piano: Gunvor Matilda Andersson

En sommarnattsdröm i Wien

Torsdag 15 juli, kl. 19.00, Ljusterö kyrka

En sommarkonsert som uppmärksammar Beethovens 250-årsjubileum. med musik av Ludwig van Beethoven, Franz Schubert och Wolfgang Amadeus Mozart.

De framför bland annat Beethovens Adelaide, Ich liebe dich och hans sångcykel An die ferne Geliebte.

Några av Schuberts mest kända lieder exempelvis Ständchen, Ave Maria, An Die Musik med flera arior av Mozart exempelvis Un aura amorosa från Cosi fan tutte och Belmontes vackra aria ur Enleveringen ur Seraljen, O Wie Ängstlich.

Tenoren Joakim Kihlström har gjort flera framgångsrika konserter som fått fina lovord och stående ovationer. Han har bland annat sjungit på Malmö Opera och Opera på Skäret i många år. Sina sångstudier har han gjort under ledning av Håkan Hagegård, Loa Falkman, Dan Marek, tenor från Metropolitan och Klas Hedlund, tenor på Kungliga Operan med flera.

Anders Wadenberg är en framstående och uppskattad pianist som har arbetat med många av de främsta sångarna i Sverige och Norden. Anders är känd för sitt musikaliska och följsamma pianospel. Under sina många år som pianist på Operahögskolan i Stockholm har han varit med att ta fram och utbilda de främsta sångarna i Sverige.

Sång: Joakim Kihlström
Piano: Anders Wadenberg

Såsom i en spegel – Två cellister möts – DUO SPECCHIO

Söndag 18 juli kl 16.00, Östra Ryds kyrka

Virtuost och färgsprakande program med musik av Béla Bartok, Reinhold Glière, Jean-Baptiste Barrière, Kaspar Kummer och Coldplay.

DUO SPECCHIO tar med publiken på en resa genom århundraden och presenterar musik som cellister skrev till sig själva och till sina kollegor. Ett omväxlande, virtuost och färgsprakande program med musik av Bartok, Glière, Barrière, Kummer och Coldplay. Programmet uppskattas för den varma, mäktiga klangen med två celli och för genrebredden – dessutom är det väldigt vackert att se två cellister som speglar varandra.

Cello: Eva Maria Hux
Cello: Tove Törngren Brun

Sommarens musikaliska pärlor

Torsdag 22 juli, kl. 19.00, Roslags-Kulla kyrka

Varmt välkomna till en ljuvlig sommarafton och till att njuta av en härlig blandning av opera, romanser, visa och musikal!

Emilia Feldt, sopran är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och har sjungit på scener som Kungliga Operan, Folkoperan, Läckö slottsopera med flera. Denna gång sjunger hon tillsammans med vår egen kantor Erik Tegenborg, och vid pianot har vi denna afton Melker Stendahl.

Sopran: Emilia Feldt
Tenor: Erik Tegenborg
Piano: Melker Stendahl

Harmonium d'Art Mustel

Söndag 25 juli, kl 16.00, Östra Ryds kyrka

Det blir musik av bland andra Camille Saint-Saëns, Georges Bizet, Sigfrid Karg-Elert, Catharina Palmér, Miklós Maros.

Bengt Tribukait (f. 1964) är frilansande organist, kammarmusiker och ackompanjatör. En fascination för Bachs musik vaknade tidigt hos honom och han uttryckte som femåring sin önskan att bli organist. Dock ägnade han barndomen framför allt åt pianot. Som fjortonåring började han spela fagott, men efter ett år bytte han ut fagotten mot orgeln. Han kom så småningom att studera vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Torvald Torén och Hans Fagius samt utomlands för David Sanger och Jacques van Oortmerssen. Bengt Tribukait spelar även cembalo, piano och harmonium.

Drivkraften att i experimentell anda utforska musikaliska uttrycksmöjligheter och söka efter konstnärlig mening har lett till nära samarbeten med många nutida tonsättare och utmynnat i ett 80-tal uruppföranden, ofta i en trio med orgel eller piano, flöjt och slagverk. Han har flera gånger tilldelats Konstnärsnämndens stipendier för samarbeten mellan tonsättare och musiker, senast 2012 i ett projekt för att utveckla repertoar för harmonium och slagverk. Intresset för ovanliga instrument- och klangkombinationer märks även i hans registreringskonst vid orgeln.

Vid den internationella orgeltävlingen i Lahtis 1989 fick han förutom tredje pris även ett specialpris för bästa registreringar. 1992 vann han första pris i den internationella orgeltävlingen i Dublin. Bengt Tribukaits klassiska repertoar för orgel omfattar musik från medeltiden och framåt. Han har gjort flera CD-inspelningar vid barockorglar, och särskilt hans tolkningar av Bachs musik har fått lysande recensioner, bl.a. i tidskriften The American Organist. Bengt Tribukait har konserterat i Europa, Ryssland och Sydafrika. Vid sidan av musiken intresserar han sig för konst, litteratur och naturvetenskap.

Konstharmonium: Bengt Tribukait

Bland kor och koraler

Torsdag 29 juli, kl. 19.00, Ljusterö kyrka

Välkomna till ett annorlunda acappellaäventyr! Martina Jordan sjunger och berättar om hur gemene man och kvinna sjungit förr, i arbete som i vila, för folk och deras fän. Det är milsvida vallåtar, himmelska koraler och sorgliga kärleksvisor.

Sång: Martina Jordan

Trinity – musik i jazzton

Söndag 1 augusti, kl. 16.00, Östra Ryds kyrka

Musik av bland andra Duke Ellington, Leonard Bernstein, Michel Legrand och Benny Golson. 

Trummor: Jojo Djeridi
Hammondorgel: Andreas Hellkvist
Trumpet: Karl Olandersson

Ingmarsö hafsband med vänner

Torsdag 5 augusti, kl. 19.00, Ljusterö kyrka

Tradjazz med hafsbandet.

Johann Pachelbel – musik i trefaldighet

Söndag 8 augusti, kl. 16.00, Östra Ryds kyrka

Foto: Elliot Elliot

Musik av Johann Pachelbel.

Johann Pachlebel, 1653–1706, var en tysk organist, kompositör och pedagog som skrev en mängd sakral och profan musik och var enormt populär under sin livstid. Han fullföljde den sydtyska orgeltraditionen och utvecklade orgelkoralen och fugan, samt hade mängder med elever, däribland Johann Sebastian Bachs storebror Johann Christoph.

Pachelbel föredrog en okomplicerad kontrapunkt och eftersträvade melodisk och harmonisk klarhet i kontrast till den samtida Buxtehudes nordtyska virtuoseri och äventyrliga harmonik. Trefaldighetstiden infaller mellan pingst och domsöndagen och upptar ungefär halva kyrkoåret. Trefaldighetstiden handlar om att lära känna Gud och att växa som människa. Pachelbels orgelkoraler har valts med hänsyn till detta.

Orgel & cembalo: Magnus Holmlund