Dopklänningar på galgar

Önskemål om dop

Välkommen att boka dop i någon av våra församlingar

Dop för alla åldrar

Välkommen att anmäla önskemål om dop i någon av våra församlingar.
Ange dina önskemål i det formulär som finns nedan under respektive församling. Vi återkommer med definitiv bokning.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter finns nedan samt under respektive församling.

Dop för alla åldrar
Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkans regi, men allt fler ungdomar och vuxna vill döpas. Det sker ofta i samband med konfirmationsläsning, efter undervisning eller i samband med en samtalsgrupp i kristen tro.

Dop och medlemsskap
Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid. Dopet är kostnadsfritt.

Dopinbjudan
Alla barn som föds inom pastoratet och som har minst en kyrkotillhörig förälder, får en dopinbjudan på posten med information om dopet.

Boka dop
Dopet kan ske i samband med gudstjänst eller enskilt.
Att ha dop i samband med gudstjänst är fördelaktigt, då det är mycket musik och en församling som vill sjunga och trevliga gudstjänster som ger möjlighet för församlingen att ta emot de nya församlingsmedlemmarna.

Ett enskilt dop går också att boka både i kyrkans lokaler eller på annan plats tex i hemmet.

Det finns även möjlighet att boka lokal för dopkalas. Lokalen är kostnadsfri och ni får på egen hand duka, koka kaffe och servera. Lokalen återlämnas i befintligt skick.

Dopsamtal
Inför dopet träffar man prästen för att prata om vad dopet är och innebär. Då brukar man även gå igenom dopgudstjänsten, välja psalmer tillsammans och komma överens om vem som gör vad under gudstjänsten.

Dopkläder
Det är vanligt att det lilla barnet har en lång dopklänning. Den symboliserar att det lilla barnet ska växa till sig i tron om vad dopet innebär. En tonåring eller vuxen bär gärna finkläder.

Om ni önskar låna en dopklänning går det bra att boka i samband med att dopet bokas.

Faddrar
Föräldrarna ber ofta någon de vill ska spela en speciell roll i barnets liv att vara fadder. Det är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor/gudfar. Att vara fadder innebär att man känner lite extra ansvar för sitt ”gudbarn”, det är en gåva att förvalta efter bästa förmåga.

Enligt Svenska kyrkans kyrkoordning ska en fadder ”vara döpt och villig att dela barnets kristna uppfostran”. Men faddern behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan.

Välkommen att kontakta oss!
Vårt växelnummer är 0660-594 00
Mail: ornskoldsviks.sodra.pastorat@svenskakyrkan.se

SJÄLEVAD, GULLÄNGET, DOMSJÖ, MO OCH BJÖRNA

Sommartider

Tillfälliga öppettider under perioden 20/6 - 26/8
Telefontid och öppet för besök måndag - fredag kl 10.00-12.00.

Expeditionen i Själevad är öppen för besök och telefontid
vardagar kl 10-12 och 13-15
Tel 0660-594 00
Besöksadress: Hampnäsvägen 36 B, 894 31 Själevad