Kundkorg med fairtrademärkta varor

Fairtrade i Nikolai - vi vill handla rättvist!

Nyhet

Nikolai församling är diplomerade enligt "Kyrka för Fairtrade". Välkommen att handla rättvist!

Den 16 oktober 2017 blev Nikolai Församling i Örebro pastorat diplomerad till "Kyrka för Fairtrade". Vi vill handla Rättvist!

Nikolai församling jobbar enligt de fastställda kriterierna och är glada över att vi har fått det verifierat på detta sätt. I församlingen jobbar vi även med miljö och hållbarhetsfrågor på andra områden. I Örebro har också Längbro och Mikaels församlingar blivit diplomerade.

Kyrka för Fairtrade är en diplomering för församlingar som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomet ges till församlingar som i största möjliga mån konsumerar Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter samt engagerar sig i kampanjer och sprider information om Fairtrade och rättvis handel.

Gå gärna in på Fairtrades egen hemsida och läs mer om vad du kan göra i din vardag och på din arbetsplats för att arbeta för en rättvis handel. Läs gärna också om vad det innebär att bli diplomerad av Kyrka för Fairtrade.

fakta om fairtrade: vad kan jag göra?

Varje gång du fyller din kundvagn, påverkar du andra människors liv! 

Vi konsumenter jagar ständigt billiga varor och låga priser, ofta utan att tänka vilka konsekvenserna blir för den som producerar varorna. Producenten i konsumtionskedjan är osynlig för oss. Men jakten på billiga varor pressar priserna nedåt. Den som odlar eller tillverkar det vi vill köpa finns ofta i fattigare länder och de låga prisnivåerna skapar outhärdliga arbets- och livsvillkor för dem och deras familjer. Här kan vi som konsumenter göra skillnad. Vi kan välja varor som producerats med respekt för både människa och miljö. Vi kan välja Fairtrade-märkt.

Men vad innebär egentligen Fairtrade-märkning? 

Ska man sammanfatta Fairtrade i korthet, så innebär det att varor får kosta så mycket som det krävs för att ge producenterna i andra länder möjlighet till ett värdigt och självständigt liv. I praktiken handlar det om att vi betalar det som det kostar att producera varan med respekt för människa och miljö, så att odlaren får bättre ekonomiska förutsättningar. Fairtrade betyder också att varor produceras på ett sådant sätt att man motverkar barnarbete. Man underlättar för producenterna att organisera sig och därigenom utveckla demokrati. Dessutom betalas en extra Fairtrade-premie ut, som investeras i lokalsamhället i form av skolor, sjukvård eller annat man behöver. Fairtrade innebär också att varor ska produceras på ett sätt som tar hänsyn till miljön.

Vilka produkter i min butik är Fairtrade-märkta? 

Kaffe, te och bananer är varor som de flesta känner till. Men det finns också choklad, juice, glass, godis och numera också vin och rosor som är Fairtrade-märkta! Produkterna blir ständigt fler. Varje gång vi konsumenter frågar efter Fairtrade-varor i butikerna, så ökar butiksägarnas vilja att köpa in dem. Man erbjuder helt enkelt det kunden frågar efter.

Gör då mina inköp någon skillnad? 

Närmare 100 miljoner människor är direkt beroende av kaffeproduktion. Ytterligare fler av banan- och kakaoproduktion. Vi svenskar äter flest bananer och dricker näst mest kaffe i världen per person. Om alla konsumerade bananer och kaffekoppar i Sverige vore Fairtrade-märkta skulle ännu fler människor få drägliga livsvillkor. Flera miljoner människor får redan idag ett bättre liv, därför att vi konsumenter väljer de något dyrare Fairtrade-produkterna. Så nästa gång du handlar – leta efter Fairtrade-märket och handla för en rättvisare värld!

Av: Helena Alm Norberg

Café Nikolai i Nikolai Prästgård

Café Nikolai är en mötesplats och ett MARY-café mitt i stan med hembakat fika och god stämning. Öppet måndag, tisdag och torsdag kl. 12-16. Läs mer om Café Nikolai.

Bilden visar S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro och ett ballongsläpp.

Nikolai församling

Varmt välkommen till vår levande, öppna citykyrka i Örebro! S:t Nicolai kyrka ligger vid Stortorget i centrala Örebro och här möts tusentals människor varje vecka. Några kommer in i kyrkan för att tända ett ljus, andra för att besöka Café Nikolai och vår populära barnverksamhet, vi har ett rikt och stort ungdoms- och konfirmandarbete och ett härligt musik- och gudstjänstliv.

Nikolai församling

Nikolai församling
Adress:
Nikolaigatan 8
702 10 Örebro

Telefon: Informationsservice: 019-15 45 00
öppet mån–fre 9–16. Lunchstängt mån-fre 12–13.

E-post: orebronikolai.forsamling@svenskakyrkan.se

Kontaktlista med alla medarbetare i Nikolai församling

Till Nikolai församling på Facebook

Församlingens kyrka:
S:t Nicolai kyrka