Foto: Alexandra

Victorious- en historia om överlevnad

Nyhet Publicerad

- Allt gick helt toppen, vi hade världens bästa förlossning. Det var ett drömscenario. När vi åkte från sjukhuset tänkte vi: vi är tvåbarnsföräldrar. Wow! Bara några dagar senare skulle allting ställas på sin spets. Nyfödda Victor skulle komma att kämpa för sitt liv i flera månader.

Det var i början av förra året som Alexandra Andersson och hennes make var höggravida med barn nummer två och planerade att befinna sig i en babybubbla precis som alla andra nybakta föräldrar. Så blev det inte.

Tre dagar efter att den nya familjen kommit hem fick mamma Alexandra hög feber, feberhallucinationer och blev inlagd på Ullevål sjukhus med ett oidentifierbart virus, ett år innan hela världen blev drabbad av ett helt annat oidentifierbart virus. Hennes make och spädbarnet Victor var inlagda tillsammans med henne så deras nyfödda son kunde bli ammad. Hon var inlagd i åtta dagar.

När hon till slut fick komma hem kunde de äntligen landa i sin nya familjesituation. I två dagar fick de vara i sin babybubbla. Tidigt på morgonen när Victor fyllde tio dagar vaknade Alexandra med en obehaglig känsla i magen.

– Jag hade en sjukt dålig ’feeling’ utan att kunna sätta fingret på vad det var. Victor såg helt normal ut, hade ätit och sovit ordentligt. Men jag visste bara att nånting var fel med honom.

Till slut ringde hon till Ullevåls sykehus och de bad henne att ta tempen på Victor som visade 35 grader. 

– Att ha så låg temperatur på ett så litet barn är inte alls bra, så sjuksköterskan jag pratade med sa att jag var tvungen att köra Victor till sjukhuset på en gång.

På väg dit började han bli helt blå. Väl framme var hans temperatur nere på kritiska 34 grader.

– Hans kropp började stänga ner totalt.

Väl på sjukhuset förstod inte personalen vad som var fel. Han var nerkyld och blev inpackad i värmefiltar. Sjukvårdspersonalen försökte ta blodprov i sex timmar, men alla hans blodådror var omöjliga att få tag på.

Mer än tolv timmar senare fick föräldrarna besked om att gå ut från behandlingsrummet då Victors tillstånd blev så kritiskt att han blev lagd i respirator. Rummet var överfyllt av läkare som försökte hålla Victor vid liv. Han hade slangar överallt och blev pumpad med sjutton olika mediciner. Han blev satt i konstgjord koma medan läkarna kämpade för att ta reda på vad som var fel. 

– Allt är så suddigt från denna tiden. Väntrummet var en surrealistisk upplevelse, säger Alexandra.

– Jag minns att vi (hon och maken reds anm.) tittade på varandra och sa: Händer detta verkligen på riktigt?!
– Victor var ju född helt frisk, och tio dagar senare gick han från helt frisk till döende på bara 12h ?! Vi förstod ingenting, fortsätter hon.

Tillslut kom chefsöverläkaren in i väntrummet och bad föräldrarna att sätta sig ner. 

Överläkaren berättade att de hade hittat ett allvarligt hjärtfel och att det nog var bäst att förbereda sig på att säga hejdå.

Men det blev inget hejdå. 

Victor blev fraktad till Rikshospitalet och befann sig i koma och isolering i två veckor. Hans hjärta kämpade och slet. Han hade skyhöga värden, så höga att de anses omöjliga att överleva. Och sedan fick han en hjärtattack. Men han fortsatte kämpa.

– Läkarna har sagt flera gånger att det är en medicinsk omöjlighet att han lever idag.

Två veckor senare blev han flyttad till nyfödd-intensiven, där de sjukaste barnen i Norge vistas. Detta blev Victors hem i två månader.  

Långsamt, långsamt började Victor repa sig. Läkarna varnade att han skulle bli sen i utvecklingen, vara liten, mager och sjuklig. 

– Men nej du, han är en tjock, glad och gosig liten bebis på 15 härliga månader, konstaterar Alexandra. Han sprang in på stadiga ben på sin hjärtkontroll på sin 1-årsdag och läkarna kunde inte tro sina ögon. Det hade de aldrig trott! Vi gjorde också en MR för att se om han fått hjärnskador som följd av hjärtsvikten och hjärtinfarkten, men hans hjärna är helt perfekt. Inga skador alls!

– Sjukhuset kallar honom numera för Victorious Victor. 

Det visade sig att Victor hade fått samma luftburna virus som hans mamma fick. Hans virus hade satt sig på hjärtat – något som en på miljarden blir drabbade av. Oftast hinner föräldrarna inte upptäcka att något är fel förrän det är för sent. Enbart två barn i Norge har någonsin överlevt detta viruset.

Ett av de barnen är 15 månader gamla Victor från Oslo. 

Text: Linn Nyrvik
Foto: Privat