Vad längtar jag efter?

Nyhet Publicerad

Visst finns det en slags oro i oss alla, en längtan som drar i oss?

Ofta längtar vi till något eller så längtar vi från något. Sällan är vi helt nöjda. Den kristna teologins förklaring är att vi inom oss bär på en medfödd längtan efter det gudomliga som är vårt sanna ursprung och mål. Vi anar det gudomliga i kärleksfulla relationer, glädje och fest, i upplevelse av meningsfullhet, i vila, i stunder av total trygghet. Då, i de stunderna, uppfattar vi en glimt av det gudomliga och längtar efter mer av det. 

Därför kan längtan vara ljuvligt. Det är härligt att längta när vi vet att något gott skall hända eller när vi har förhoppningen att det skall ske. Men det gör ont att längta när läget känns hopplöst, till exempel när man fortsätter längta efter det eller den man förlorat. Det finns många olika slags känslor som kan rymmas i längtan – hopp, sorg, tvivel och glädje är bara några.

Hur det än är med längtan så tror jag ändå att det driver oss framåt. Längtan har siktet inställt på det vi hoppas skall ske. Så länge vi längtar har vi ett hopp om en framtid.

”Vad längtar jag efter?”. Det kanske är en bra fråga att ställa sig själv med jämna mellanrum. För om vi känner efter och upptäcker en enda liten gnutta av längtan så är det något att vara tacksam över. Till och med en längtan från något får vi uppfatta som något positivt och hoppfullt – då vet vi i alla fall att vi vill vidare och har siktet inställt mot framtiden.  

När jag skriver detta inser jag att böner primärt är formuleringar av längtan. Att uttrycka sin längtan, och adressera denna längtan till Gud är bön, åtminstone en sorts bön. Kanske kan man kalla böner för längtans-rop? Det är värt att prova. Nästa gång jag känner stark längtan till eller från något så skall jag formulera det som en bön. Jag tror att jag skall komplettera den bönen med ett ”tack” för allt jag redan har, för tacksamhet och längtan behöver nog vandra sida vids sida i mitt liv.   

I detta nummer får vi några fler tankar kring längtan. Vi kan läsa artiklarna medan vi längtar efter mer ljus och värme, efter våren, efter fred i Europa eller efter allt annat som vi hoppas få vara med om.

Må Gud välsigna din längtan

Per Anders Sandgren
Präst i Svenska kyrkan i Norge