Utvandrarna- en resa i tid och rum

Nyhet Publicerad

Mycket har hänt i både Sverige och Världen sedan 1800-talet då filmen Utvandrarna äger rum. Nu har nyinspelningen av Vilhelm Mobergs klassiker premiär i Norge. En berättesle om Karl Oskar och Kristinas svåra liv i Sverige under 1800-talet och det nya livet över Atlanten. I rollen som Kristina Nilsson möter vi Lisa Carlehed.

Det är fredagskväll när jag ringer Lisa som håller på att packa för att åka iväg på semester dagen efter. Jag börjar med att fråga henne hur hon gör för att förbereda sig inför att gestalta en karaktär.

Den främsta förberedelsen som skådespelare har varit att läsa texten många gånger och försöka tänka sig in i den här situationen. Men det var också många fysiska uppgifter Lisa berättar att hon fick lära sig. ”Jag åkte runt på många gårdar och lärde mig att mjölka, även olika hembygdsgårdar där jag lärde mig stoppa strumpor, tvätta, sy och lappa kläder. Alla sysslor dom gjorde för hand skulle jag vara familjär med”.

Det var en del jobb med språkprocessen. Värmländskan skulle ersättas med en form av rikssvenska. Lisa skulle även gå ner i vikt så det var många komponenter innan Kristina var på plats.

Lisa tycker inte hon hade det svårt med att manövrera att växla mellan sig själv och Kristina. När man sakta men säkert närmar sig en roll känner man sig nära den personen precis när man gör inspelningen under tiden medan man filmar för då har man förberett sig psykiskt på att uppleva dom sekvenserna karaktären går igenom men sen när det är slut så är det borta igen berättar hon.

Sedan mitten av 1800- talet har samhället genomgått en enorm utveckling. Många saker vi tar för givet idag gick inte ens att föreställa sig på den tiden. Att sköta ett mindre lantbruk under denna period var tufft. Många hade svårt att få ihop tillräckligt med mat till hela familjen. Människor började föreställa sig en annan vardag och drömma om ett bättre liv. Drömmen blev så pass levande för vissa att dom valde att utvandra och söka lycka i nya länder.

Precis som Kristina har Lisa valt att flytta ifrån Sverige, även om det inte är lika långt. Men det verkar vara där likheterna slutar. När jag frågar Lisa om hon tycker dom är lika berättar hon att hon förstår Kristina men att dom skiljer sig.”Hela min världsbild är ju annorlunda. Det är mycket som hon är som den tiden har skapat”. Att bli uppfostrad nu jämfört med då skapar andra typer av människor. Det är mycket som fanns som inte längre finns kvar.

Lisa har fått förflytta sig bakåt i tiden och jag undrar hur hon tror Kristina hade klarat av att förflyttas till vår tid. Hon förklarar att Kristina genomgår en stor utveckling i filmen och att hon i slutet av filmen hade kanske klarat det bättre än i början, men att hon hade tyckt vårt samhälle var konstigt och hade haft svårt att leva i vår tid.

Det har inte riktigt funnits några alternativ när det kommer till yrkesval. Lisa har alltid vetat att det är skådespelerska hon vill vara. Hon har jobbat lite med översättningar men svarar att hon kanske kunnat jobba med miljö och hållbarhet när hon får frågan om ett annat karriärval. Att prova något nytt är en av sakerna som lockar med att vara skådespelerska. Man får ta en liten paus från sig själv och plötsligt få vara i någon annans skor. Det är lyxigt på något sätt säger Lisa. Det är även många saker som följer med gratis, i detta fall bland annat kunskap om 1800- talet. Lisa uppskattar också processen att möta en regissörs vision och att kunna skapa en gemensam bild utifrån den. Det är ett sökande som blir som en form av skattjakt. Och även om den kan vara frustrerande och jobbig, är det spännande att komma fram till ett resultat. ”Jag säger inte nej till en utmaning”.

Jag avlutar intervjun med att fråga om tre viktiga saker i livet och får svaret att man alltid ska göra sitt bästa, se situationen från den ljusa sidan och att man ska våga vara nyfiken.

Skribent: Emma Engström