Margaretakyrkans nya julkrubba

Nyhet Publicerad

Den som besöker Margaretakyrkan under jul och trettondagstiden kanske minns den gamla julkrubban. Den har gjort tjänst i många år och det syns. Den är i gips och med tiden har figurerna blivit ganska kantstötta.

Eftersom barnen gärna vill bära fram figurerna under samling vid krubban på julafton har de blivit allt mer kantstötta. Så för några år sedan föddes en idé om att leta efter en ny och lite mer tålig krubba.

Den som fått uppdraget att tillverka den nya krubban heter Elisabet Lundvall. Hon finns på Holy Wood i Mo i södra Hälsingland. Hon är en träsnidare som bland annat tillverkat många julkrubbor och påskbord som finns i kyrkor runt omkring i Sverige. Elisabet har ärvt yrket och verkstaden efter sin far. Men hon har inte alltid bott i Mo. Under flera år bodde och arbetade hon i Oslo och det är inte den enda kopplingen mellan träsnidandet i Mo och Norge. I Mo fanns nämligen en flyktingförläggning under andra världskriget. Dit kom bland annat en norrman vid namn Torleif Rugsveen från Rendalen. Denne man kom att arbeta i Elisabets fars snickarverkstad – samma verkstad som hon själv använder nu. Tillsammans skapade de två männen snidade möbler, lamparmaturer och utsmyckningar av olika slag. Rugsveens verk kan man hitta både på Finn.no och Facebook numera. Och minnet av den norske träsnidaren lever i Elisabets hem där en del av hans verk finns kvar.

Den nya krubban kommer att ha många figurer och en hel massa djur så att det finns något för alla barn som vill att bära och placera vid stallet. 

Skribent: Kristina S. Furberg