Mannen i skogen

Nyhet Publicerad Ändrad

Vilhelm Mobergs liv var som hans romaner - vilda och spännande. Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, har skrivit biografin Mannen i skogen. Boken är hyllad i alla tonarter, nominerad till pris i olika kategorier och beskrivs som den kompletta Moberg-biografin.

Har man läst Vilhelm Mobergs utvandrarepos, eller sett musikalen Kristina från Duvemåla, vet man att vi, dagens utlandssvenskar, har andra erfarenheter av utlandsflytt än romanfigurerna. Det är ofta andra orsaker som fått oss att lämna Sverige, och helt andra omständigheter när vi etablerat oss i det nya landet. Mobergs utvandrarberättelse utspelar sig, som de flesta av hans romaner, i en svunnen tid och i ett jord- och skogsbrukssamhälle som var historia redan då han skrev berättelserna för mer än 50 år sedan. Ändå har Mobergs liv och berättelser fått stor uppmärksamhet det senaste året. Det är Jens Liljestrand som kommit ut med en tegelstenstjock biografi om Moberg, ”Mannen i skogen”.

Biografin
Den känns verkligen som den kompletta biografin. Det är inte enbart en berättelse från hans vagga till grav. 

Biografin börjar i generationen före Vilhelm eftersom det redan är där de enkla torpare, bönder och soldater finns som är stommen i hans romankaraktärer och berättelser. I det mesta Moberg skrev fanns det spår av nostalgiskt förgyllandet av bondesamhället och en socialhistorisk politisk kritik. Biografin följer dessa spår genom hans författarskap.

Mobergs liv är en roman i sig; den idealistiske fattige lokalskribenten, född i ett soldattorp, som gör resan till Sveriges mest bästsäljande författare med herrgård i Sverige och lyxvilla i Schweiz. Men yttre framgång motsvaras inte av inre; konflikter med de flesta, trassel i privatlivet och svåra depressioner präglar hans liv. Biografin kan därför också läsas som en psykologisk spänningsroman.

Titeln
Mannen i skogen är en titel som väcker nyfikenhet. Ganska snart i biografin avslöjas att den är dubbelbottnad. Den syftar dels på Moberg som kom ur skogsmiljön och som trivdes allra bäst bakom plog eller i skog, dels på flera av hans tidiga huvudkaraktärer som går till skogs för att därifrån bekämpa orättvisor. Skogsmän är ett begrepp från den småländska 15- och 1600-talshistorien som Moberg gillade. 

Det känns omöjligt att ens antyda en bråkdel av allt tankeväckande som presenteras på de 700 sidorna. Moberg sliter med livsfrågorna på allvar men är också en lättsinnig livsnjutare, han är både mycket osympatisk och lätt att gilla. Också när boken är slut vill jag veta mer, och jag tänker att kanske romanerna kan ge fler svar.

Text:  Per Anders Sandgren
Förlag: Albert Bonniers förlag 
ISBN/Art.nr: 9789100126100