Ett hoppfullt firande i Margaretakyrkan

Nyhet Publicerad

Lördagen den 28 maj 1922 stod Trefoldighetskirken i Oslo värd för en mycket speciell gudstjänst som leddes av ärkebiskop Nathan Söderblom inför fullsatta kyrkbänkar och mer därtill. Gudstjänsten var tillägnad byggnationen av den Svenska kyrkan i Oslo, Margaretakyrkan.

På årsdagen av denna speciella händelse, exakt 100 år efter att grundstenen lades firades detta evenemang med en dag full av tänkvärda ord från engagerade personer tillsammans med musik, glädje och hopp om framtiden. 

Detta jubileum är inte främst till för att grotta ner sig i det förflutna eller eftersträva nostalgi. Fokus är framtiden. Kyrkan i förändring och kyrkans plats i samhället, såväl som fysisk byggnad som en plats för människor att mötas, då, nu och sen. 

Med spännande samtal om kristendomen som världens största nätverk, framtagande av nya psalmer och känslomässig musik och körsång firades denna dag från tidig morgon till sen kväll. Som en röd tråd för dagen stämdes det upp till Per Harlings psalm ”Ge kyrkan kraft att höras bland stadens många ljud” inte bara en, utan två gånger. 

Spännande samtal
Under dagen fick vi ta del av två mycket intressanta samtal med inbjudna gäster samt en presskonferens angående ett nytt spännande konstprojekt på uppdrag av Svenska kyrkan i Norge. Det första samtalet handlade om människovärde och livssyn och inte minst det viktiga begreppet samvetsfrihet med bland andra biskop Eva Brunne och Susanne Wigorts Yngvesson, som är professor i etik. Otroligt viktiga frågor för vår samtid som följdes upp i ytterligare ett samtal senare under dagen där fokus handlade om kyrkan i tiden och uppdatering av äldre psalmer och nyskapandet av nya moderna psalmer. Detta är högst aktuellt med tanke på den nya uppdaterade psalmbok som håller på att tas fram i Sverige. Psalmdiktaren Ingrid Brækken Melve talar om att det är viktigt att landa i realism för att citera en av hennes psalmer ”Hold min verden sammen” från 2019 där en av verserna lyder ”Hvar dag nye overskrifter: kriget, flommer, løgner, rifter. Hold min verden sammen”. Ett stycke tonsatt poesi om den värld vi faktiskt lever i. Här och nu. 

Dag André Kaspersen som skrivit psalmen ”Alle byens kilder” tonsatt av Trond Akerø-Kleven från 2018 talar om en stad i förändring. Socialt men också fysiskt och han kopplar det till platser där kyrkan vi befinner oss i är placerad, vad som hänt runt denna plats, då, vad som händer nu, och vad som kommer ske härnäst. 

Konstprojekt
På tal om kyrkans plats och förändring så kommer det, innan det blir dags för nästa jubileum om drygt tre år att invigas ett konstprojekt just på denna plats, på baksidan av Margaretakyrkan. Konst-gruppen Of Public Interest och konstnären Jonas Dahlberg har nämligen fått i uppdrag att skapa ett konstverk i samband med kyrkans 100-årsdag. Vad exakt det blir vet vi inte än men det avslöjas att det är ett rum som ska förvandlas till något det inte var menat för, från början. ”Inget är hugget i sten” meddelar Jonas Dahlberg under presskonferensen, med glimten i ögat. 

Grundstenen och framtidstro
Som avslutning på dagen bjöds besökarna in till en musikalisk gudstjänst i samma anda som ärkebiskop Nathan Söderblom höll på dagen då grundstenen lades. Hundra år senare firades underströks det att byggnader ofta inte någonting utan människorna i dom. Grundstenar i all ära men de viktigaste byggstenarna för ett samhälle och i det här fallet samfund är människorna. Med körmusik, orgel och blåsinstrument firades aftonen in i de båda närliggande kyrkorna med en kort gemensam promenad mellan. 

När kören tog ton till ”En vänlig grönskas rika dräkt” fylldes kyrkan av glädje och hopp. Ett väldigt fint val av psalm som jag tror många, liksom jag själv kopplar samman med den svenska traditionen om att ha skolavslutning i kyrkan, att få känna hopp om framtiden och inte minst hopp om sommaren och sommarlov! Det är en av dom finaste minnena jag själv har. Exakt den känslan infann sig när jag gick ut från kyrkan och ut i majkvällen efter denna vackra och välplanerade jubileumsdag. 

Detta var det första av två firanden, i december 2025 ser vi fram emot att fira att det var 100 år sedan Margaretakyrkan stod klar som en självklar plats för gemenskap, i Oslo, i Norge. 

För att runda av denna skildring av den första av två planerade jubileumsdagar vill jag ta fasta på några ord som biskop Kari Veiteberg valde att avsluta dagen med - Norska kyrkan tackar Svenska kyrkan för ”de beste konsertene EVER och ryktet om (øst)landets bästa julbasar!”

Ps. Nästa gång du besöker kyrkan, fråga var grundstenen finns…

Skribent: Tina Wetterskog