Foto: Mona Davidsson /Ikon

En symbol för enheten

Nyhet Publicerad

I rollen som biskop för Visby stift är nytillträdde Thomas Petersson också ledare över alla utlandskyrkorna - med ansvar för drygt 40 församlingar.

I rollen som biskop för Svenska Kyrkans arbete utomlands är den primära uppgiften att symbolisera enheten i stiftet. Var än i världen är samhörigheten med Sverige och den svenska kyrkan det viktiga och den gemensamma nämnaren för att vi hör ihop är biskopsämbetet.

- Du ska kunna gå på gudstjänst i Hong Kong och känna att du är i Svenska kyrkan. Formen håller oss samman, säger Thomas Petersson, som berättar att hans roll som biskop för utlandskyrkan till stora delar är en symbolisk roll. Han kan ju inte vara närvarande på samma sätt som en biskop för ett stift i Sverige, även om han reser så mycket som möjligt. 

En viktig del av hans arbete är att utföra så kallade visitationer där Biskopen besöker församlingarna och för samtal om hur det går och vad som behöver åtgärdas. Förberedelserna runt visitationerna som genomförs vart fjärde år pågår en längre tid och blir på samma gång en utbildning och en inspiration. Den 5-6 november 2019 besöker han Margaretakyrkan i Oslo. 

- När jag kommer på besök då blir det fest, säger Thomas Pettersson och skrattar lite. 

Som ledare över utlandskyrkorna har biskopen främst ansvar för att bygga broar och skapa en enhet med Sverige och Svenska kyrkan för de olika församlingarna i världen.

För Thomas Petersson betyder det att ha ansvar i yrkesrollen är att man har en relation till något som också får konsekvenser. Om man inte har en relation så kan man inte ta ansvar. Han jämför det med ett äktenskap: 

- Ett ansvar är mellan två enheter. Det handlar om att se vad som är det bästa för församlingen och utifrån det främja och ha tillsyn. Då måste man ibland gå in och göra handlingar som inte upplevs som positiva för alla. Jag blir orolig när ledare säger att de inte är rädda för att ta konflikter. Givetvis är det svårt att ta obekväma beslut. Men man måste våga stå upp för ansvaret och ta ett steg tillbaka som person.

 Som ledare anser sig Thomas Petersson annars vara en munter prick som inte kan låta bli att se möjligheter. Att möta människor är en del av uppdraget. 

- Gud har givit mig ett glatt hjärta. Jag kan inte låta bli att vara glad när jag träffar människor och det är en del av ledarstilen.

Skribent: Alberte Bremberg
Bild: Mona Davidsson /Ikon