Foto: Privat

En cyklande förebild

Nyhet Publicerad

Han har tävlat i både OS och VM och är en av Sveriges främsta mountainbikecyklister. Som elitidrottare blir det många timmar på cykeln för Emil Lindgren varje vecka, både på leriga stigar i skogen och utmed Sveriges vägar.

Att vara idrottare på elitnivå innebär inte enbart många träningstimmar och stora tävlingar utan också att många ser upp till en som en förbild. Vad tänker Emil om sin och andra idrottares roll som förebild och är det någon skillnad på att vara en förebild som elitidrottare och som pappa?   

Vad innebär det att vara en förebild? 

För mig så handlar det om att vara någon som visar vägen och går i framkant för just det jag gillar eller tror på. Att vara en förebild är nog de flesta på ett eller annat sätt, även om man själv kanske inte tror det så finns det ofta någon som ser upp till dig. 

Ser du dig själv som en förebild? 

Absolut så känner jag mig som en förebild för många personer där ute. Jag har under många år varit en person som är rätt rak och ärlig med vad jag tycker och står för. Inom mitt idrottande så har jag haft och har fortfarande en kul resa och genom att dela den resan så upplever jag att det är många som vill följa med på vad som händer.

Vad tänker du om att andra har dig som förebild? Har det påverkat dig som idrottare? På och/eller utanför tävlingsbanan? 

Jag vill tro att jag är rätt ärlig och ”normal” i min stil att vara och i mina ögon så borde jag vara en rätt OK förebild ändå. Om det påverkar mig som person så är svaret helt klart JA, men inte så mycket att jag behöver göra några större ändringar i min tillvaro. Jag behöver ibland tänka efter en gång extra innan jag säger något eller hur jag beter mig i vissa situationer. Jag behöver också vara noga med att vara mina sponsorer trogen i vad jag använder för material etc. Allt ska vara helt, rent och snyggt. Det är viktigt!

Kan du minnas första gången du kände att här är en person som ser upp till mig och har mig som sin förebild? 

Jag tog min första SM-medalj som 12-åring och i samma veva blev jag någon slags ungdomsstjärna i Sverige. Redan vid 13 års ålder blev jag någon som både vuxna och yngre både såg upp till och eventuellt föraktade då jag fullkomligt tog över översta steget på prispallen. 

Många barn har förebilder inom den idrott som de håller på med. Tycker du att elitidrottare generellt är bra på att vara förebilder? 

Jag tycker helt klart att idrottare är bra förebilder och att idrott är ett sätt att skapa en aktiv livsstil där rörelse ligger i fokus. Att röra på sig skapar förutsättningar för allt hör ihop i livet och jag är tacksam att jag får vara en del i att motivera andra till att cykla eller liknande. Vi är alla olika och vad vi väljer att inspirera med är helt upp till var och en men i mitt fall så tror jag på att inte vara någon jag inte är och vara väldigt ärlig med hur det är i min vardag. Dela med mig av upp och nedgång samt inte ”vara någon annan” än den jag är. 

Mountainbike är en förhållandevis liten sport. Nybörjarna på 8-10 år och elitklassen är på samma tävlingsarena och hela mountainbike-familjen samlas på samma ställe när det är tävlingar. Skulle du säga att det blir extra viktigt med goda förebilder i ett sådant sammanhang jämfört med de stora idrotterna? 

Vår sport är förhållandevis liten och tjusningen i det hela är att hela familjen faktiskt kan vara på samma tävlingsarena. Bättre sätt att få se sina idoler på nära håll finns nog inte men helt klart så är det då viktigt att alla sköter sig och gör sitt bästa för att helheten ska bli bästa möjliga den tävlingshelgen. Känslor ska få finnas hos alla, både högt och lågt men tillsammans blir det viktigt att stötta upp varandra och göra det till en minnesvärd upplevelse. 

Om man är en förebild som t.ex. elitidrottare, artist, skådespelare eller annat, upplever du att det är lika viktigt att man är en förebild privat eller är det bundet till rollen?

För mig så hänger allt ihop och jag själv lever mer eller mindre exakt så som jag utger mig för att göra. Men viktigt är nog att de större förebilderna där ute får utrymme att ”bara vara” ibland så de kan hämta energi till sig själva som de senare kan ge vidare till andra. 


Är det svårt eller jobbigt att vara en förebild? 

Inget jobbigt alls egentligen men ibland så kan nog vissa få för sig att t.ex. jag är en ”special människa” bara för att jag är bra på att cykla. Jag är precis som alla andra, en vanlig person. 

Du engagerade dig i Musikhjälpen 2022, något som nog många skulle säga är att vara en bra förebild. Vad var det som gjorde att du ville engagera dig i det? 

Musikhjälpen var en kul grej för en god sak, precis ett sådant engagemang jag tycker att både jag och andra i princip är skyldiga att ställa upp på då och då. Kan mitt engagemang göra så fler ställer upp och hänger på så är det en självklarhet. 

Du är pappa till två pojkar. Tycker du att det är någon skillnad på att vara en förebild som förälder och som idrottare? Om det är någon skillnad, vad är det som skiljer i så fall? 

Jag har två helt grymma grabbar och papparollen är något jag aldrig i mitt liv skulle vilja byta bort. Det har sina utmaningar men i mångt och mycket så är det liknande. Jag försöker även där vara precis som jag är och förmedla vikten av vissa saker. De är duktiga och jag är glad att jag får vara en del av deras liv. 

Hade du någon förebild när du var liten och har du någon idag?

Jag har aldrig haft någon MEGA förebild utan sett upp till flera personer där ute. Jag är en tänkare och funderar otroligt mycket på det mesta och just vem eller vilka jag ser upp till har varit något jag tänkt mycket på de senaste åren. Jag har några få människor runtomkring mig som betyder mycket och som jag ser upp till. De är väldigt olika personer men alla har egenskapen att de är sådana ”som gräver tills gropen är klar”. Starka personer som på sitt sätt siktar högt och gör sitt yttersta för att leverera. I deras sällskap kan jag känna mig ”liten” och säker på att ”allt kommer gå bra”. Tillsammans är vi starka och det gör att livet känns lite extra roligt att leva. 

Skribent: Veronica  Pålsson
Foto: Privat