Att flytta hem

Nyhet Publicerad

Hur är det att ta steget att välja att flytta hem efter längre eller kortare tid utomlands? Vi har frågat ett antal svenskar om hur flytten tillbaka till Sverige påverkat deras liv. Vilka är fördelarna och nackdelarna? Hur växte beslutet fram? Och har de några tips att dela med sig av för den som går i samma tankar.

familjen

Namn: Dennis 37 år, Helen 33 år, Natalie 9 år, Felicia 7 år och Gabriella 4 år. 
Bor:  Högakusten Sverige.
Bodde i Norge: 2013 - 2017 i Trondheim.

Helen och Dennis flyttade till Norge 2013 tillsammans med de två barnen som i det nya landet skulle bli tre. Dennis hade haft en vision om att jobba i Norge och att spara ihop pengar för att komma in på den svenska bostadsmarknaden som de ville pröva. 
 -Vi trivdes faktiskt väldigt bra i Norge och planerade om för att stanna där permanent. Men det var svårare att komma in på bostadsmarknaden och levnadsstandarden dyr, berättar Helen. 
Familjen beslutade sig därför för att flytta tillbaka till Sverige igen. För att underlätta skolstarten valde de att flytta hem under sommaren så att barnen, med tanke på vänner och särskilt språk, skulle komma in i skolan på ett bra sätt. Övergången gick väldigt bra, något som Helen tror beror på barnens unga ålder. 
 Flytten tillbaka upplevde de annars som helt problemfri. Bemötandet från familj, vänner och bekanta var varmt och det enda som var lite problematiskt var att de fick vänta två månader på att flytta in i huset de köpt. Men det löste sig då de under tiden kunde bo i Dennis föräldrars stuga. 
Sverige i sig hade heller inte förändrat sig så mycket på tiden de varit borta. 
 -Men det politiska läget känns lite hårdare, säger Helen. 
 Lite längtan tillbaka till Norge finns fortfarande; naturen, Svenska kyrkan, vänner och arbetskamrater är saknade. Men rutinen med turdagar på helgen, den har de tagit med sig. 
För den som planerar att flytta tillbaka till Sverige har Helen ett råd:
-Ta extra lång semester så att alla papper och saker hinner komma på plats. Det tar tid. 

kreatören

Namn: Jonas 55 år.
Bor: Insjön, Sverige
Bodde i Norge: 1996-2009 i Oslo.

Jonas Larsson flyttade till Norge på 90-talet för att arbeta som Art Director på magasinet ELLE. Han skulle bli kvar i Oslo i 13 år. Så här i efterhand säger Jonas att han inte ångrar flytten men att han inte tänkt bli kvar så länge. Halva tiden hade räckt. 

- Jag drev en egen byrå och hade haft lust att flytta hem ganska länge. Så tappade jag min största kund och då kändes det som ett bra tillfälle att starta på ny kula. 

Väl hemma i Sverige fanns vännerna kvar, men det professionella nätverket var borta, något Jonas var helt oförberedd på. Den första tiden blev tuff. Sett i backspegeln borde han förberett flytten bättre, gjort mer research och sett till att han inte kom hem och behövde börja på noll. 

- Under en tid var jag så pank att jag fick börja sälja saker för att ha råd till mat, berättar Jonas. 

Så småningom löste det sig. Han träffade kärleken, flyttade till en gård i Insjön och gör idag bland annat magasinet American Trails. Men Jonas vill verkligen poängtera hur viktigt han tycker det är att vara väl förberedd när man flyttar hem: 

- Folk står inte och väntar på Arlanda med rosor, det är viktigt att förstå det. 

En annan sak som blev påtagligt var att föräldrarna under tiden Jonas var borta hade hunnit bli gamla. Han kan sörja att han inte fick tillbringa mer tid med dem när de fortfarande var pigga. 

Naturen och favorithobbyn paddling är det som Jonas saknar mest med Norge. Men även stadsdelen Grünerløkka och stunderna efter jobbet med en tidning på AkuAku i Torvald Meyers gate. 

Tillbaka till Norge flyttar han aldrig men han tycker man ska vara stolt över att ha tagit steget att våga flytta medan många andra bara snackar. 

 - Blir det lyckat eller inte kan man inte veta förrän efteråt, det är så mycket som spelar in. Så får man se upp för kärleken. Den kan få en att stanna, säger Jonas och skrattar lite. 

 

paret

Namn: Kristina 65 år och make Rolv 72 år
Bor i: Nu i Oslo men ska flytta till Örebro
Bodde i Norge: 1995 - 2019 i Oslo

Kristina bestämde sig nyår 1995 för att flytta till Norge tillsammans med barnen Paulina och Johan. Detta då hon tyckte det var den mest självklara platsen för att etablera Rolv och hennes nystartade företag. Efter nästan 24 år i Norge har de nu bestämt sig för att flytta till Örebro under sommaren 2019. Kristina kommer fortsätta att pendla till Norge i förbindelse med sitt arbete i ytterligare några år, vilket är ett privilegium.

 - Vi har alltid haft en plan att flytta till Sverige när pensionsåldern närmar sig och nu är det dags. Vi vill komma närmare barnen men även börja fokusera på annat än arbete. Nu är det dags att börja leva loppan, berättar Kristina och skrattar. 

 Kristina känner ingen oro över att flytta till Sverige utan det är bara spännande. Hon och Rolv har levt ett socialt liv och har ett brett kontaktnät. De har tillsammans köpt en nybyggd lägenhet i ett 55 plus område, vilket innebär att det kommer finnas flera i deras situation. Det är nära till naturreservat, sjukvård, flygplats och även till barn och barnbarn. 

Hon berättar att de redan tagit kontakt med flera organisationer i Örebro. Både Rotary, en tennisklubb och fågelskådningsklubben, vilket bidrar till möjligheter att skapa nytt eget kontaktnät. Hennes dotter har även hittat verksamhet som passar för mormor, bestefar och barnbarn tillsammans och det finns planer för kurser i både italienska och konsthistoria. 

Visst finns det saker som de kommer att sakna i Norge. Rolv som är norrman kommer sakna sin familj och gamla vänner men även naturen. 

- Örebro är så platt så visst kommer vi sakna alla fjäll. Även gemenskapen med den norska vänkretsen kommer vi sakna men det finns bra transport mellan Oslo, Örebro och Stockholm så det känns bra. Transport är även något som vi lagt stort fokus på. Det är viktigt att vi lätt kan ta oss till tåg och flygplats då vi både behöver och tycker om att resa. Den närmaste familjen är ju utspridd i Sverige, Norge och Danmark.

kristinas tips

Sätt dig ned och fundera på vad du prioriterar i ditt liv. Vad är dina intressen? Se vad som finns för dig på den plats som du funderar på att flytta till. Ta kontakt och planera långt i förväg.​

pensionären

Namn: Eva 86 år
Bor i: Uppsala
Bodde i Norge: 1972 - 2006 i Oslo & Bergen

Eva, maken Torgny och de tre sönerna flyttade till Norge 1972 då Evas man blev erbjuden ett jobb på universitetet i Oslo. Efter några år flyttade hela familjen vidare till Bergen.

I Bergen utbildade sig Eva till biomedicinsk analytiker och arbetade på Universitetssykehuset Haukeland, men också som högskolelärare i etik och kommunikation vid Høgskolen i Bergen. Barnen blev äldre och kände sig mer svenska än norska och beslutade sig för att flytta hem. Eva och Torgny trivdes, hade ett underbart hem och ett brett kontaktnät. Under flera år var Eva också kyrkvärd för Svenska kyrkan i Bergen. 

 I april 2006 gick Torgny bort efter en tids sjukdom.

- Jag kände då att jag ville komma närmare mina söner och vårat sommarhus på Fårö. Inte bli gammal och sjuk så långt borta från mina barn. Få en enklare tillvaro.   

Efter 35 år i Norge var det för Eva, som gick igenom en sorgeprocess efter sin make, en krävande process att flytta tillbaka. Men hon var ändå övertygad om att valet var rätt. 

-Jag hittade en vacker våning i min barndomsstad Uppsala. Första året var som ett vakuum som efterhand blev ett slags ”pånytt-födelse” – en chans att starta om. Jag blev aktiv och tog kontakter – man får inget gratis här i livet. Sorgearbetet och saknaden efter min make tog otroligt mycket psykisk energi. Först efter fem år började jag uppleva att jag hade energi över. Så visst var det i någon mening svårt.  

Eva och hennes familj hade under alla år i Norge aldrig helt släppt taget om Sverige. De läste svenska tidningar, såg på svensk tv och tillbringade varje sommar på Fårö. Eva var även under flera år ordförande i Norsk Svensk Förening i Bergen. Det gjorde flytten hem till Sverige lättare men visst finns det saker som Eva saknar.

-Norge har ett uppfriskande arbetsklimat. För en akademiker som min make var friheten större. Jag upplevde att etik och humaniora tog större plats. Här förstår ingen, vad jag gjort i mitt yrkesliv. Norge har en fantastisk natur. Det var stimulerande att leva i Norge – det kan jag sakna.

Eva saknar sina vänner och kollegor, men hon är noga med att hålla kontakten. På Möllendal kirkegård i Bergen ligger också hennes äldsta son Tor begravd. Det känns långt bort nu. 

-Visst är en flytt till Sverige både krävande och utmanande. Men livet är fullt av utmaningar och var och en måste följa sin övertygelse. För mig har det varit positivt och stärkande och jag är trots allt ingen ungdom!

evas tips

När man återvänder till Sverige, är det otroligt viktigt att kontrollera skattevillkor.
Det finns avtal mellan Sverige och Norge! Skatte-verket i Sverige är en serviceinstitution som är utmärkt som stöd! Det handlar om tjänstepension och garantipension.