Dop

Du kanske funderar på att låta döpa dig eller kanske funderar ni på att låta döpa ert barn. Tveka aldrig att höra av dig till oss om du har några funderingar kring dopet. Bland det finaste som finns är att tillsammans fundera kring dopet och livet.

Dopet är det mest grundläggande i den kristna tron och i Svenska kyrkan. Dopet är som ritual mycket enkel, men som handling mycket stor. Man kan döpas som både barn och vuxen, men bara en gång.

Gemenskap

Vi erkänner andra kyrkors dop. I dopet bekräftar Gud sin kärlek till oss människor. Gud säger: Jag älskar dig, du är min. Gud överger ingen och vill att alla människor skall få vara sig själva och samtidigt känna en djup samhörighet med Gud och med andra. I dopet döps vi in i gemenskap med Gud och med Kristi kyrka. Gud tror på oss och vad vi kan göra för att bygga en bättre värld.

Dopgudstjänst

Dopgudstjänsten har i stort en given form och i dopsamtalet så utformar man en slutgiltig gudstjänst tillsammans med prästen. Vi erbjuder dop i den ordinarie gudstjänsten och andra tider och platser för dopgudstjänster.

Medlem i Svenska kyrkan

Den som döps blir medlem i Svenska kyrkan. Om ni avvaktar med dopet, kan ni meddela oss att ni vill att barnet ska vara medlem i avvaktan på dop.

Bokning av dop

Dop i Nederluleå kyrka äger rum på lördagar eller söndagar vid enskilda dopgudstjänster. I samma vecka som dopet äger rum träffar ni dopprästen till ett samtal om dopets innebörd och de praktiska detaljerna.
Dop i någon av församlingens stadsdelskyrkor, bönhus eller i hemmet äger rum efter överenskommelse.

Låna dopdräkt

Dopdräkt finns att låna gratis, i flera storlekar och modeller. Dopdräkterna finns på församlingsexpeditionen.

Låna lokal för dopfika

Det kostar ingenting att låta döpa sig eller sitt barn. Du kan kostnadsfritt låna församlingens lokaler för dopfest och dopfika. Städning och personal ingår inte. Lokaler för uthyrningNär du lånar lokal bjuder vi på en 12-bitars grädd- eller prinsesstårta från ett lokalt konditori. Presentkort på tårtan får du när du hämtar ut nyckeln.

Boka dop

Bokning av dop görs via församlingsexpeditionen, tel. 0920-27 70 00.