Dop i Mora församling

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal. Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

Intresseanmälan för dop

Fyll i ett formulär eller kontakta församlingen. Telefontid mån-fre 9:30-12 och 13-14:30 tel.0250-552900, mora.forsamling@svenskakyrkan.se . Har man önskemål om särskild präst, -musik, om planer finns att hålla dop vid någon av de populära högtiderna jul, påsk, pingst, midsommar, kontakta oss då i god tid innan. 

Dop – anmäl ditt intresse

Välj mellan våra kyrkor och kapell

Mora församling är en geografiskt omfattande församling.  Här finns de gamla sockenkyrkorna i Mora, Sollerön, Våmhus och Venjan, men också Siknäs kyrka längs landsvägen mot Vansbro. Utmed den gamla landsvägen mot Evertsberg ligger Oxbergs lilla träkapell och i Andreasgården i skuggan av Mora kyrka, finns ett fint litet kapell. Alla dessa kyrkorum kan vi erbjuda den som vill bli döpt eller vill döpa sitt barn. Det kostar inget att få sitt barn döpt.
kyrkor och platser i Mora församling

Välkommen att höra av dig för att boka plats och tid för dopet. 

Dopet kan ske i samband med söndagens gudstjänst i någon av våra kyrkor eller vid enskild dopgudstjänst oftast på lördagar eller i samband med fäbodgudstjänster. 

Har man önskemål om särskild präst, -musik eller annat, om planer finns att hålla vigsel/bröllop vid någon av de populära högtiderna jul, påsk, pingst, midsommar, kontakta oss då i god tid innan. 

Ring gärna expeditionen och fråga 0250-5529 00 eller skicka epost till mora.forsamling@svenskakyrkan.se eller fyll i intresseanmälan ovan. 

Dopklänning

Om du ska döpa ditt barn i Mora församling kan du låna en dopklänning i stället för att köpa en ny. Dopklänningarna finns i olika storlekar, utföranden och stilar. Dopklänning bokas via församlingsexpeditionen. se vårt urval 

Låna lokal för dopkaffe

Om du vill bjuda till dopkaffe i samband med dopet kan du låna någon av församlingens lokaler, som finns i anslutning till våra kyrkor utan extra kostnad: Andreasgården i Mora, Änglagården i Våmhus, Prästgården i Venjan och Prästgården på Sollerön. Kontakta Andreasgårdens kök för mera information. 

Dopsamtal

När dopet är bokat tar den ansvarige prästen kontakt för ett sammanträffande, ett s.k. dopsamtal. Vid dopsamtalet samtalar man om dopets innebörd och om de praktiska arrangemangen kring den kommande högtiden. Det kan vara bra att ha läst igenom ordningen för barndop. Tänk på att allt som sker under dopgudstjänsten i slutänden är prästens ansvar.

Dopgåva

Församlingens gåva till den som har blivit döpt, är ett dopljus med tillhörande ljusstake, som är lokalt tillverkad. Varje dopljus bär ett s.k. Kristusmonogram som berättar om att i dopet tillhör vi Herrens Jesus Kristus. Självklart överlämnas också ett skriftlig dopminne med uppgift om namn, dopdatum och plats; doppräst och i förekommande fall, namnen på faddrarna.

Man får även en handsydd dopängel som hängs upp i kyrkan efter dopet. Dopängeln hänger sedan till kommande Kyndelsmässodag. alla som döpt sig blir då inbjuden till dopkalas och man får ta hem sin ängel.

Drop-in-dop

Även drop-in-dopet är personligt och det passar för barn, ungdomar och vuxna. Församlingen står för präst, musik och lokal under speciella drop-in dop events.

Liksom vid andra dop kostar inte ett drop-in-dop någonting. Det finns inget krav på dopklänning eller dopdräkt utan det går lika bra att bli döpt i vanliga kläder. 

Att tänka på 

  • om den som ska döpas är under 18 år behöver du uppge barnets personnummer och ta med 
  • undertecknat medgivande från vårdnadshavare som inte är med vid dopet  (dokument nedan)
  • samtliga vårdnadshavares legitimation  
  • den som vill döpas som vuxen ska ta med sin legitimation
  • om ni inte är folkbokförda i Sverige, eller saknar personnummer, bör ni tala med prästen i förväg
     

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Se och läs om församlingens kyrkor o kapell

Klicka på en symbol så får du information om och bilder på kyrkor, kapell församlingshem och prästgårdar.