Begravning
Foto: Magnus Aronsson

Begravning i Mora församling

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt för många att få ta ett sista farväl. Begravningen är en del i det avskedet och omfattar praktiska förberedelser så väl som begravningsgudstjänst och gravsättning. Svenska kyrkan ansvarar på statens uppdrag för begravningsuppgifterna för alla medborgare, även de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan.

Att få tala med någon

När en anhörig avlider kan det kännas skönt att få prata med någon. I Svenska kyrkan finns präster och diakoner att vända sig till för enskilda samtal. Det finns också möjlighet att prata med andra som sörjer i sorgegrupper. Läs mer 

Vem gör vad ?

I samband med ett dödsfall kan det vara svårt att veta vad som behöver göras - och vem som gör vad. Kyrkan har ansvar för begravningsgudstjänsten, kremering och gravsättning. De anhöriga tar hand om praktiska förberedelser i samband med begravningen.

Som anhörig kan du välja om du vill ta hand om de praktiska förberdelserna inför begravningen på egen hand eller om du vill ta hjälp av en begravningsbyrå. Det handlar till exempel om anmälan av dödsfallet till myndigheterna, kontakter med kyrkan för bokning av tid och plats för begravningsgudstjänsten och bokning av annons, blommor, musik, bårtäcke, minnesstund, gravplats o.dyl.
Läs mera på www.svenskakyrkan.se/begravning/att-planera-en-begravning

När begravningsgudstjänsten är bokad tar prästen kontakt med de anhöriga för ett samtal om begravningsgudstjänsten.  Man samtalar om den avlidnas liv och gärninga och går igenom vad som kommer att hända under gudstjänsten 

I samband med gravsättningen kan anhöriga välja mellan kist- och urngrav, askgravplats, minneslund och spridning av aska. I kistgravar begravs stoft som inte har kremerats, och gravplatsen markeras med en sten. I urngravar och minneslund begravs stoft som har kremerats. Urngraven är utmärkt med en gravsten medan minneslunden är anonym. Askgravplats  är ett mellanting mellan en minneslund och en gravplats utmärkt med namn.
Läs mera på www.svenskakyrkan.se/mora/val-av-gravplats

Se våra bårtäcken - Planera för minnesstund

En präst står bakom en vit kista inne i en kyrka.

Bårtäcke för utlåning

Ett bårtäcke är ett tygstycke, vanligen med vacker vävnad eller brodyr, som används för att täcka kistan under begravningsceremonin. i Mora församling är bårtäcket kopplat till kyrka och flyttas inte emellan.

smörgåstårtor på bord med vit duk

Minnesstunder i Mora församling

Församlingen arrangerar minnesstunder i hela församlingen. På menyn finns traditionellt begravningskaffe med tårta och hembakat, varmrätter och smörgåstårtor.

Läs om, se bilder på våra kyrkogårdar, kyrkor och kapell 

En kyrkogård i solnedgången.

Kyrkogårdarna i Mora församling

Kyrkogårdsförvaltning omfattar sammanlagt 8 kyrkogårdar. Vackra minnesplatser för dem vi älskar och saknar. Besök våra kyrkogårdar i VR! (Virtuell verklighet) se dig runt om i 360-grader

dörr som öppnas

Kyrkor och platser i Mora församling

Kyrkorna och kapellen är från olika tidsepoker och har alla sin egen historia och tillkomst ! Välkommen in, tänd ett ljus eller delta i en gudstjänst eller en annan aktivitet. I församlingshemmen /prästgårdarna träffas vi för verksamhet, möten och gemenskap.

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

En liten vit sten med texten Älskade morfar.

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Sorg

Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorg är alla de ofta motstridiga tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss. Hur förlusterna upplevs är individuellt och kan utlösas av en rad olika förluster och förändringar.

En begravningsbukett i form av ett hjärta av röda rosor står framför en kista.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

En man sitter på en klippa vid vattnet.

Önskemål om min begravning

Hur vill du att din egen begravning ska se ut, den dag det är dags? Skriv gärna ner dina önskemål eller berätta om dem för någon.

Närbild på ett notblad.

Begravningsmusik

Under begravningsgudstjänsten får de församlade både sjunga tillsammans och lyssna på musik i stillhet. Musiken kan också väcka gemensamma minnen av den avlidne.

Begravningsgudstjänsten

I begravningsgudstjänsten skapar psalmerna, musiken och orden gemenskap och delaktighet i gudstjänsten. Här hittar du några exempel. Inför begravningsgudstjänsten kan präst och musiker ge ytterligare förslag.

En urna står uppställd bland ormbunksblad i kyrkan.

Kostnader för en begravning

Kostnaderna för en begravning hämtas ofta från två eller tre olika håll – från begravningsavgiften och dödsboet, samt från kyrkoavgiften om den döda personen var medlem i Svenska kyrkan.

En kyrkogård i solsken.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Du är inte ensam

När en anhörig avlider kan det kännas skönt att få prata med någon. I Svenska kyrkan finns präster och diakoner att vända sig till för enskilda samtal. Det finns också möjlighet att prata med andra som sörjer i sorgegrupper. 

Läs mera om Leva vidare/Sorgegrupp.

Begravningsombud

För att tillgodose rättigheter och önskemål för de folkbokförda som inte tillhör Svenska kyrkan har Länsstyrelsen förordnat ett ombud som har till uppgift att företräda dessa.