Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen administrerar begravningsverksamheten och svarar för underhåll och förvaltning av församlingens kyrkogårdar samt verksamheten vid krematoriet i anslutning till Mora nya begravningsplats.

Kyrkogårdsexpeditionen 0250-55 29 50

mora.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se

Kyrkogårdsexpeditionen på Älvgatan 2 är öppen
måndag-fredag 9:30-12:00 

Här får du svar på frågor om våra kyrkogårdar: gravar, blomplantering, bevattning, grönytor och liknande

 

Personal på kyrkogårdsförvaltningen

Kontaktuppgifter till personal på kyrkogårdar och krematoriet

Gravplats

Alla folkbokförda personer i Sverige har via begravningsavgiften rätt till fri gravplats under 25 år.

Gravskötsel / Service

För den som väljer att ha en gravplats med gravrätt följer att graven ska skötas ordentligt. Antingen gör man det själv eller så låter man kyrkogårdsförvaltningen utföra skötseln mot betalning enligt upprättad prislista.

En kyrkogård i solnedgången.

Kyrkogårdar

Kyrkogårdarna i Mora församling är vackra minnesplatser för dem vi älskar och saknar. Kyrkogårdsförvaltning omfattar sammanlagt 8 kyrkogårdar. Besök våra kyrkogårdar i VR! (Virtuell verklighet) se dig runt om i 360-grader välj kyrkogård nedan klicka in välj länken och kika runt i 360 grader

Begravningsombud

För att tillgodose rättigheter och önskemål för de folkbokförda som inte tillhör Svenska kyrkan har Länsstyrelsen förordnat ett ombud som har till uppgift att företräda dessa.

Vita planterade blommor på en grav.

Att ansvara för en grav

En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.

Välj grav och gravplats

Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.

Ängel på en gravsten

Hitta gravplatsen

Söker du en särskild gravplats? Här hittar du länkar till sidor där du kan leta vidare efter gravar på olika platser i Sverige.

En kyrkogård i solsken.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion.

Omslaget till skriften Om begravning. Vallmoblommor på en äng.

Skriften Om begravning

Om begravning är en skrift som beskriver hur begravningar går till. Den finns på flera olika språk och innehåller information om bland annat gravplatser, ceremonier och aktuell lagstiftning.