Other languages with Google Translate

Mobil präst i Afrika

Det finns egentligen inga svenska församlingar i Afrika. Men det finns människor som vill fira gudstjänst på svenska och prata med en svensk präst. Gudmund arbetade en period i Afrika. Han beskriver det som att han var resande i kyrklig närvaro.

Gudmund Erling är resande i kyrklig närvaro

Gudmund Erling har tidigare varit präst i utlandskyrkor i Singapore, Malaysia och Bryssel. Han verkade under en period som mobil präst i Afrika. Han brukade berätta i Facebook-grupper för svenskar i Afrika att han som svensk präst fanns där och gärna träffade den som ville. Han fick ofta respons.

Tips via ambassader och konsulat

Ibland hör Gudmund själv av sig till någon han hört talas om och frågar om han får komma och hälsa på.  Ibland är det via de svenska ambassaderna han får tips på någon som skulle kunna uppskatta ett hembesök eller sjukbesök.

Delade ut videkvistar

Gudmund Erling, mobil präst i Afrika
Gudmund Erling, mobil präst i Afrika Bild: Magnus Aronson/Ikon

– Inför påsk funderade jag vad jag skulle ha med mig på hembesök och sjukbesök. Jag tog med mig videkvistar och delade ut. Jag hörde sedan av dem jag besökt att de satt videkvistarna i vatten och att de fått rötter. Människor hade planterat dem i sina trädgårdar och de hade börjat växa. Det kändes som en fin symbol för närvaro!

– Mitt uppdrag att följa svensken i Afrika , säger Gudmund. Jag får ta del av väldigt många berättelser från svenskar och vad de möter. En del har uppdrag att arbeta med bistånd, en del lever pensionärsliv, ytterligheterna finns där.

– Att leva med en vilja att förändra världen är det som driver många svenskar som bor i Afrika.

Har träffat många barn och unga

Gudmund bor i vanliga fall i Göteborg. I sitt arbete just nu fokuserar han bland annat på att möta barn och unga.

– Jag har försökt möta upp där de finns, genom olika skolföreningar.

Det finns flera svenska skolor eller skolföreningar i Afrika. I Kenyas huvudstad Nairobi finns den största, där går drygt 150 elever i grundskola och gymnasieskola. Gudmund har kontaktat skolorna och frågat om han får komma på besök.

lektioner om liv och död

– Jag har fått hålla lektioner i grundskoleklasser om påsk, jul eller om olika frågor som om gott och ont, liv och död. Det har fallit väl ut så jag har fått komma igen.

– Barn lever ofta i en närmare kontakt med tro och religion än vuxna, tillägger Gudmund som också gärna arbetar med konfirmander.

Gripande möten vid gudstjänster

Gudmund tycker att hans roll, prästens, är viktigare än han själv som person. Han upplever att närvaron av en svensk präst ofta betyder mycket. Han beskriver det som att han är resande i kyrklig närvaro:

Gudmund Erling, mobil präst i Afrika , besöker många svenska skolelever.

– Jag har varit med om gripande möten med människor när vi firat gudstjänst, det fyller ett behov som de har saknat.

I samband med samlingar och gudstjänster blir det ofta viktiga samtal. Där kommer någon och säger: ”Jag skulle vilja prata med en präst”.

KONTAKTA mobil präst i Afrika

Den mobila prästen i Afrika gör två-tre veckor långa resor och besöker då svenskar i Kenya, Tanzania, Moçambique, Zimbabwe, Botswana och Sydafrika.

Uppehåll för Mobil präst i Afrika

Mellan 1 oktober och 29 november 2019 finns ingen mobil präst i Afrika. Därefter besöker Maria Thorsson Afrika, som vikarierande präst. Under uppehållet går det bra att kontakta Lena Brolin, utlandschef, om du har frågor.

Mejla Lena Brolin
Tfn: +46(0)18-169615