Foto: Anna Stark

Odensala kyrka

En av landets förnämsta Albertus Pictor-kyrkor.

Kyrkans historia

De äldsta delarna av kyrkan är från 1100-talet men mest känd är kyrkan för sina färgstarka och uttrycksfulla kalkmålningar från slutet av 1490-talet. Dessa är målade av Albertus Pictor (Albert målare) och är i mycket gott skick.

Odensala kyrka är känd för sina vackra och välbevarade medeltida valvmålningar. Bilderna är främst hämtade ur Gamla testamentet och uppförda mellan åren 1480 och 1500 av Albertus Pictor (Albert målare) och hans verkstad. Målningarna har aldrig varit överkalkade, vilket är väldigt ovanligt. Vi kan betrakta den 500 år gamla illustrationerna i originalskick, även om färgerna mattats av lite under årens lopp.

Bilderna uppfördes i en tid då kyrkan var katolsk och mässorna firades på latin. De färgsprakande bilderna uppfördes för att påminna om Bibelns berättelser och berätta om himmelrikets överdådiga prakt.

De mustiga och jordnära bilderna för oss in i den medeltida föreställningsvärlden. Gud välsignar de sina emedan ett öde värre än döden drabbar den som inte följer Guds ord.

Även kyrkans väggar är täckta med bilder. Dessa bilder illustrerar främst historier från Nya testamentet. Bilderna restaurerades dock så hårt på slutet av 1800-talet att de får sägas härröra från denna tid.  

Vi har av säkerhetsskäl inte möjlighet att ha alla våra kyrkor öppna dagligen, men du kan titta in i Odensala kyrka virtuellt längre ned på sidan!

Öppet sommartid

Odensala kyrka är sommarkyrka under semestertider.

Antal sittplatser: 250 (Brandskyddsgräns: 250)

Nyheter kring Odensala kyrka

Sommaräng med lavendel.

MIDSOMMAR I VÅRA FÖRSAMLINGAR

Fira midsommar i gemenskap i Märsta pastorats församlingar.

Husby-Ärlinghundra kyrka, Norrsunda kyrka, Skepptuna kyrka och Valsta kyrka

SOMMARÖPPNA KYRKOR

Välkommen till våra sommaröppna kyrkor i Märsta pastorat.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev från Märsta pastorat! Information, tips om arranengemang, gudstjänsttider – till din e-postbrevlåda, varje vecka. Anmäl dig här!