Foto: Johan Nilsson

Märsta kyrka

Märsta kyrka ligger lummigt inbäddad i ett av Märstas äldsta villaområden. Kyrkan ligger på Ängsvägen 13, alldeles nära Märsta centrum.

Om kyrkans historia

När Märsta samhälle växte fram, växte också behovet av en kyrkobyggnad som låg centralt i Märsta. Församlingens kyrka, Husby-Ärlinghundra kyrka, låg 2 km norr om det framväxande samhället. 1949 fick församlingen en kyrktomt i gåva av dåvarande Husby-Ärlinghundra landskommun. I september 1955 påbörjades bygget av Märsta småkyrka och på Mikaelidagen 1956 invigdes kyrkobyggnaden av ärkebiskop Yngve Brilioth. På 1960-talet byggdes ett vidhängande församlingshem till.

År 2000 fick kyrkan ett ljusare och mer modernt utseende. Ansvarig arkitekt var Helena Tallius Myhrman. År 2006 byggdes församlingshemmet ut och renoverades. För att öka tillgängligheten till församlingshemmets olika våningsplan installerades även en hiss. 

I kyrkan finns en glasmålning utförd 1965 av syster Marianne i Alsike kloster. Motivet är Maria med barnet och de vise männens gåvor. På östra väggen sitter sedan år 2000 ett rosettfönster skapat av konstnären Pi Eriksson som även formgivit altartavlan samt ett antal små symboltavlor som sitter runt om i kyrkan.

Dopskålen är av glas och donerad av Steninge glasbruk.

Antal sittplatser: 70

Brandskyddsgräns: 100

Ta en titt inuti Märsta kyrka med hjälp av rörliga panoramabilder.

Nyheter kring Märsta kyrka

Husby-Ärlinghundra kyrka, Norrsunda kyrka, Skepptuna kyrka och Valsta kyrka

SOMMARÖPPNA KYRKOR

Välkommen till våra sommaröppna kyrkor i Märsta pastorat.

Äntligen tisdag i Märsta kyrka

Varmt välkommen till Äntligen tisdag i Märsta kyrka. En öppen mötesplats för alla mitt på dagen. Vi börjar med lunchbön i kyrkan och därefter delar vi en enklare måltid tillsammans. Tisdagar kl. 11.30- 13.30 med start 30 april.

Kyrkan är öppen

Kyrkor öppna på vardagar i Märsta pastorat för enskild andakt och ljuständning.