Meny

Lina samlar på bilder av Jesus på Instagram

Fem frågor till… Lina Iacobaeus stiftsarkivarie som samlar på Jesusbilder varje dag. På sitt Instagramkonto ”Flinkeflonk” delar hon med sig av sina bilder. Favoriten hittills är en vävd Jesus bland molnen i Broby eftersom han ser så snäll och finurlig ut.

En Jesus varje dag? Varför då?
– På kylskåpet i en församlings fikarum hade någon satt upp en bild men Jesus omgiven av superhjältar som jag funderade på att instagramma för att den var lite rolig. Då tänkte jag att det skulle vara en lagom svår fotoutmaning att lägga ut en Jesus om dagen under det år jag är projektansanställd på Lunds stift.

Hur kom du på idén?
– Jag tycker att det är roligt med fotoutmaningar. Jag har tidigare instagrammat kyrkor i samband med besök på församlingar inför leverans till Landsarkivet och ville instagramma någonting annat.

Har du hittat någon annorlunda Jesus?
– Det finns en större variation än jag föreställt mig när jag började. En lite udda är Jesus på korset gjord av spikar på ett träkors i Fjälkinge kyrka. Annars är min favorit hittills den vävda Jesus bland molnen i Broby eftersom han ser så snäll och finurlig ut.

Från Instagramkontot Flinkeflonk

Du arbetar som projektanställd på Lunds stift som arkivarie. Berätta vad du gör!
– Under ett år hjälper jag församlingar att ordna och förteckna sina arkiv så att de i framtiden kan sköta arkivet på egen hand. Jag är tjänstledig från min tjänst på Riksarkivet (Lunds Landsarkiv) där jag sedan 2009 har arbetat med kyrkoarkiv, bland annat med leveranser av kyrkokommunala handlingar från tiden då kyrkan var statlig.

Flinkeflonk heter ditt konto – varför då?
– Den verkliga versionen är att de alias jag brukar ha var upptagna men flinkeflonk var ledigt. En efterkonstruktion är att jag valde flinkeflonk för att det är namnet på en liten till synes obetydlig sak som man inte riktigt vet vad den heter men som kan visa sig var viktig i det stora sammanhanget.

Här kan du följa Instagram-kontot.

Anna-Karin Olsson

Lina Iacobaeus

Lina Iacobaeus

Lunds stift

Arkivarie Projekt: Ordna och förteckna arkiv (under perioden 190815-200809)