En prydnadsängel står bredvid ett dopljus.
Foto: Albin Hillert/Ikon

Dop

Funderar du på att låta döpa ditt barn eller dig själv? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Dopet - ett sammanhang

Den som döps blir en del av Guds stora familj – den världsvida kyrkan. Dopet är löftet om Guds kärlek som följer oss genom liv och död. En kärlek som ger trygghet att bygga livet på. Den som döps behöver inte prestera något eller förstå allting. Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. 

Boka dop

Foto: Magnus Aronsson / IKON

Välkommen att ringa Församlingsexpeditionen på 0302-52 25 40 (telefontid: vardagar kl 10-12). Ha gärna minst ett önskemål om dopdatum redan klart. Förbered dig genom att ha personnummer framme, både på den som döps och på vårdnadshavare.

Det går också bra att lämna en intresseanmälan nedan. Där kan du i lugn och ro fylla i dina önskemål, så återkommer vi till dig.

På ett dukat festbord står en vas med en ensam gul ros.

Boka lokal

Församlingens lokaler är tillgängliga för medlemmar i Svenska kyrkan och även för föreningar och organisationer som önskar hyra dem. Vi erbjuder förmånliga priser för kyrklig verksamhet och övriga evenemang.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?